back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Η ΥΠΕΞ μιλά για τη “βασική εκπαίδευση”των Ουκρανών πιλότων

Διαβάστε επίσης

Είναι “συμφέρον” να διασφαλιστεί μια “βασική” εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων χωρίς να προδικάζεται ο τύπος των αεροσκαφών που θα μπορούσαν να παραδοθούν και να χρησιμοποιηθούν, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

“Για την Ουκρανία και την εκπαίδευση των πιλότων, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της βασικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης στη συνέχεια στο έναν ή τον άλλο τύπο αεροσκάφους”, υπογράμμισε η Κολονά καθώς ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι “άνοιξε η πόρτα για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων” μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι.

“Μπορεί να είναι συμφέρον, σε κάθε περίπτωση, είναι η άποψη των ουκρανικών αρχών να εξασφαλιστεί μια βασική εκπαίδευση από αρκετές χώρες χωρίς αυτό να προδικάζει τον τύπο των αεροσκαφών που θα μπορούσαν — υποθετικά — να παραδοθούν και να χρησιμοποιηθούν”, υπογράμμισε η Κατρίν Κολονά.

“Είναι ένα κοινό πρόγραμμα, τολμώ να πω”, δήλωσε επίσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γαλλιΚό δίκτυο TF1, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει δυνατότητα να εκπαιδευτούν “από τώρα” Ουκρανοί πιλότοι, “μαζί με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι έτοιμες γι αυτό”, επικαλούμενος “συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με τους Αμερικανούς”.

Το Παρίσι είχε απωθήσει έως τώρα το θέμα μιας πιθανής μελλοντικής παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, εξηγώντας συγκεκριμένα ότι θα χρειάζονταν πολλοί μήνες για την εκπαίδευση των πιλότων, Η έναρξη αυτής της εκπαίδευσης θα μπορούσε συνεπώς να ανοίξει τελικά τον δρόμο στην παράδοση αεροσκαφών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα