back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Επισιτισμός: Σήμερα η συνάντηση εργοδοτών-εργαζομένων για τη νέα σύμβαση εργασίας

Διαβάστε επίσης

Το μεγάλο κεφάλαιο της νέας σύμβασης εργασίας στον επισιστισμό, η οποία αφορά σε περίπου 350.000 εργαζόμενους, ανοίγει σήμερα με την συνάντηση των εκπροσώπων της εργοδοτικής πλευράς και των εργαζομένων, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Επί τάπητος, θα τεθεί το αίτημα για αύξηση 10,5% για την επόμενη διετία (2023 – 2024), σε δύο ετήσιες δόσεις, με την πρώτη (5,5%) αναδρομικά από την 1η Ιουνίου.

Η συμφωνία θα επικεντρώνεται σε δύο άλλα σημεία, που αποτελούσαν κατά το παρελθόν, πεδίο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί το 40άωρο σε εβδομαδιαία βάση θα ισχύουν τα εξής:

· Όσοι θα εργάζονται έκτη ημέρα την εβδομάδα, θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή για την εργασία τους, αλλά και πρόσθετο ένσημο. Έτσι εκτιμάται ότι θα περιοριστούν φαινόμενα μαύρης εργασίας που είχαν παρατηρηθεί κατά την έκτη ημέρα απασχόλησης.

· Όσοι θα δουλεύουν την Κυριακή, εκτός από την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος (75%) επί του μισθού, θα λαμβάνουν επιπλέον 20% στο ωρομίσθιό τους.

Παράλληλα, “μπαγιάτικα” …μισθολογικά συστατικά περιλαμβάνει η νέα σύμβαση εργασίας των εργαζομένων στα αρτοποιεία της χώρας.

Οι βασικοί μισθοί θα παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των περίπου 800 ευρώ έως τον Μάρτιο του 2025, ενώ οι μισθολογικοί και εργασιακοί όροι της σύμβασης δεν καλύπτουν τις μεγάλες αλυσίδες, δεδομένου ότι δεν είναι μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης…

Στις ρυθμίσεις της σύμβασης, υπάγεται το πάσης φύσεως προσωπικό των αρτοποιείων στα καταστήματα των οποίων λειτουργεί τμήμα κουζίνας, καφετέριας, πιτσαρίας, εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων και ειδικότερα του Ψήστη, του Τεχνίτη πιτσαρίας, Τεχνίτη ζαχαροπλαστικής και των βοηθών αυτών, του Μπουφετζή και του Σερβιτόρου.

Αναλυτικότερα, η σύμβαση εργασίας προβλέπει:

 

PK_9_6_6_2023

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα