back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η Ε.Ε. προτείνει στην Τυνησία «ενισχυμένη σύμπραξη» χωρίς να μνημονεύσει όρους

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση πρότεινε σήμερα στην Τυνησία «ενισχυμένη σύμπραξη» που θα συνοδεύεται από οικονομική βοήθεια που θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς να μνημονεύσει όρους για την παροχή της στήριξης αυτής στην χώρα της βόρειας Αφρικής που ασφυκτιά από τα χρέη και βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταναστευτική κρίση.

«Αποτελεί κοινό μας συμφέρον η ενίσχυση της σχέσης μας και η επένδυση στην σταθερότητα και την ευημερία και για τον λόγο αυτόν βρισκόμαστε εδώ», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Τυνησία όπου ταξίδεψε μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο Καΐς Σάγεντ, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την πρόθεση των Βρυξελλών παροχής μακροπρόθεσμης βοήθειας, «μίας μακροχρηματοπιστωτικής βοήθειας που μπορεί να φθάσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ». Εκτός αυτής, οι Βρυξέλλες «θα μπορούσαν να χορηγήσουν επιπλέον βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα ενταχθεί από τώρα στον προϋπολογισμό», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η παροχή της βοήθειας αυτής θα ενταχθεί στο πλαίσιο «ενός πακέτου πέντε σημείων» που θα γίνει αντικείμενο διμερούς συμφωνίας μέχρι το τέλος του Ιουνίου και την προσεχή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «ο πρώτος εμπορικός εταίρος και πρώτος επενδυτής» στην Τυνησία, σημείωσε ότι η Ευρώπη «έχει υποστηρίξει την Τυνησία στην διαδρομή της προς την δημοκρατία από το 2011 (και την εξέγερση που ανέτρεψε το δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι), μία διαδρομή μακρά και δύσκολη. «Οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χωρίς να αναφερθεί στην παρούσα πολιτική κρίση που συγκλονίζει την Τυνησία.

Ο πρόεδρος Σάγεντ συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες το καλοκαίρι του 2021 και κατηγορείται για «αυταρχική παρεκτροπή» και επίθεση κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην χώρα του.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, περί τους είκοσι αντιφρονούντες έχουν ριχθεί στην φυλακή κατηγορούμενοι για «συνωμοσία κατά της ασφάλειας του Κράτους». Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, είναι θύματα κυνηγιού μαγισσών.

Παζάρια

Η Ευρώπη δεν έχει κρύψει τους τελευταίους μήνες την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τυνησία. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε μάλιστα λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης.

Η Τυνησία ασφυκτιά υπό το βάρος ενός χρέους που ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ και δεν έχει την δυνατότητα δανεισμού στο εξωτερικό, γεγονός που προκαλεί ελλείψεις αγαθών όπως το αλεύρι, η ζάχαρη και το ρύζι, τα οποία προμηθεύεται το Κράτος.

Διαπραγματεύεται εδώ και μήνες νέα πίστωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά οι συνομιλίες προσκρούουν στην άρνηση του προέδρου Σάγεντ να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση εκατοντάδων υπερχρεωμένων κρατικών επιχειρήσεων και η άρση ορισμένων κρατικών επιδοτήσεων επί των βασικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει την ενίσχυση των επενδύσεων στην Τυνησία, κυρίως στον ψηφιακό τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την επέκταση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, που συνοδεύεται από πακέτο 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενα από τα σημαντικά τμήματα του ευρωπαϊκού «πακέτου» αφορά την καταπολέμηση της «κυνικής βιομηχανίας» της παράνομης μετανάστευσης, για την οποία η ΕΕ θα χορηγήσει αυτήν την χρονιά 100 εκατομμύρια ευρώ στην Τυνησία για τον έλεγχο των συνόρων της, την έρευνα και διάσωση των μεταναστών, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επισκέφθηκε σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες την Τυνησία, δήλωσε «ικανοποιημένη» από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που προτείνει μία «πραγματική σύμπραξη για την αντιμετώπιση της μεταναστευτική κρίσης και του θέματος της ανάπτυξης της Τυνησίας».

Η Ιταλία, οι ακτές της οποίας βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 150 χιλιομέτρων, ανησυχεί για νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τυνησία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, 51.215 μετανάστες έφθασαν παράνομα δια θαλάσσης στην Ιταλία από την αρχή του έτους. Οι 26.000 αυτών προέρχονταν από την Τυνησία και οι υπόλοιποι από την Λιβύη. Περισσότεροι των χιλίων έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα ή είναι αγνοούμενοι.

Λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ολλανδίας, ο πρόεδρος Καΐς Σάγεντ δήλωσε από την παραθαλάσσια πόλη Σφαξ ότι η Τυνησία δεν θα γίνει ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης.

«Η λύση δεν θα δοθεί εις βάρος της Τυνησίας…δεν θα είμαστε ο φύλακας για τις χώρες τους», είπε.

Το Φόρουμ Οικονομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, μία τυνησιακή μη κυβερνητική οργάνωση, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της την ευρωπαϊκή επίσκεψη ως «παζάρι» για «να δοθούν χρήματα» στην Τυνησία με αντάλλαγμα την ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων της.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα