back to top
14.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

14.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

E. Αγαπηδάκη: Η χώρα μας είναι πέρασμα, χωρίς έλεγχο των μεταναστευτικών ροών δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πληθυσμούς

Διαβάστε επίσης

Στις εξελίξεις στον τομέα της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής καθώς και στο πως διαχειρίζεται η ΕΕ τις μεταναστευτικές ροές αναφέρθηκε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Σοφία Μπερετάνου, επισημαίνοντας πως η χώρα μας πρωταγωνιστεί διπλωματικά στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από την νόμιμη μετανάστευση.

Σημείωσε, ωστόσο, πως το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που μπορεί εύκολα να το χρησιμοποιεί κάποιος για εργαλειοποίηση.

«Βλέπουμε κατά καιρούς ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί ευάλωτους πληθυσμούς ενώ την ίδια στιγμή, σε αυτό το κομμάτι υπάρχει και μια διαδικασία που εμπλέκει ανθρώπους που σχετίζονται με παράνομη διακίνηση και εγκληματική δραστηριότητα. Η ΝΔ έχει εφαρμόσει μια δίκαιη αλλά και αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Η χώρα μας είναι πέρασμα και χωρίς έλεγχο των ροών δεν μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους πληθυσμούς», τόνισε.

Η κ. Αγαπηδάκη, στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκή διαχείρισης, εξηγώντας ότι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο μπορεί να οδηγήσει προς τη σωστή κατεύθυνση αφού προβλέπει έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης και αλληλεγγύης για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Ειδικότερα, αναλύοντας τη συμφωνία, είπε ότι προβλέπει αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου αλλά και ένα υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης και η οποία επετεύχθη στους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα, στο Λουξεμβούργο. Εκτίμησε δε ότι αποτελεί μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη που δημιουργεί υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης και εξασφαλίζει διαρκή αποσυμφόρηση στα σύνορα.

«Την ίδια στιγμή, υπάρχει σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συζήτηση σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση και το πως θέλουμε να αλλάξει το μεταναστευτικό μοντέλο στην Ευρώπη, τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει άδειες εργασίας και διαδικασία ταυτοποίησης των ανθρώπων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Αυτό θα δώσει μόνιμη λύση και θα προστατεύσει πιο αποτελεσματικά όλους όσοι επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη προκειμένου να μην πέσουν θύματα διακινητών. Ταυτόχρονα, θα μπορέσει και η Ευρώπη να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά με την επάρκεια του προσωπικού για την κάλυψη όλης της χώρας στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα και για την καταγγελλόμενη μη διαθεσιμότητα ασθενοφόρου, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά που αφορούν σε μια 63χρονη στην Κω και σε μια 18χρονη έγκυο στη Νέα Μάκρη, σχολίασε: « Παρά το γεγονός ότι σήμερα στο ΕΚΑΒ υπηρετούν 524 διασώστες περισσότεροι από ότι παραλάβαμε το 2019 , ωστόσο, δεν αρκεί. Γι’ αυτό έχουμε εξαγγείλει 10.000 προσλήψεις στην Υγεία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και θέσεις στο ΕΚΑΒ. Σαφώς και το Σύστημα Υγείας δεν είναι στο κομμάτι που θα θέλαμε. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε την εικόνα της υγείας, μέσα ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα