back to top
16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

16.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Κίεβο σχεδιάζει να στείλει να εκπαιδευτούν στα F-16 «αρκετές δεκάδες» πιλότοι μαχητικών

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει «αρκετές δεκάδες» πιλότους μαχητικών για να εκπαιδευτούν στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα F-16, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, καθώς δυτικοί σύμμαχοι έχουν ετοιμάσει τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Γίνονται τα πάντα για να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική δημόσια τηλεόραση, προσθέτοντας πως οι πιλότοι που θα επιλεγούν για την εκπαίδευση θα έχουν πολεμική εμπειρία.

«Δεν είναι εκπαίδευση, είναι επανεκπαίδευση», δήλωσε ο Ιχνάτ.

Η Ουκρανία, η οποία έχει εξαπολύσει μια από μακρού αναμενόμενη αντεπίθεση, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται νέα δυτικά αεροσκάφη για να απαντήσει με επιτυχία στην αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας.

Η Ολλανδία και η Δανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, για τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά για την προμήθεια των F-16 στην Ουκρανία.

Η ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Ολόνγκρεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς πως η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16 θα μπορούσε να αρχίσει αυτό το καλοκαίρι.

Η ίδια πρόσθεσε πως ο στόχος είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να είναι πλήρως επιχειρησιακό μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Η Δανία, όπου υπάρχουν προσομοιωτές πτήσεις, είναι πιθανό να φιλοξενήσει το πρόγραμμα.

Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για δεκάδες F-16, δήλωσε η Ολόνγκρεν. Η ίδια πρόσθεσε πως στο υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιληφθεί το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία έχουν προσφέρει βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα