back to top
34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Κ. Παπαϊωάννου: Υπάρχει μια βαριά σκιά της ακροδεξιάς πάνω σε μια κλονισμένη αρχιτεκτονική του πολιτικού συστήματος

Διαβάστε επίσης

Τη βαθιά του ανησυχία για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στη χώρα μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, εξέφρασε ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και διευθυντής του Σημείου για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

«Όλοι μας έχουμε τρομάξει με την είσοδο των ”Σπαρτιατών” στη Βουλή που αποτελούν μετεξέλιξη και προέκταση της Χρυσής Αυγής. Το εξόχως ανησυχητικό είναι ο βαθμός κινητοποίησης των παλαιών δικτύων και η συντεταγμένη κατεύθυνση που έδωσε η έγκλειστη ηγεσία μέσα από τη φυλακή και που εισακούστηκε καθώς επίσης και το γεγονός ότι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης, τη βραδιά των εκλογών κάνει tweet, φωτογραφίζεται στο κελί και χρησιμοποιεί τα social media. Όλα αυτά αποτελούν μια κραυγαλέα απάντηση στην θεσμική ψευτοσεμνοτυφία που είχε καταλάβει τους τελευταίους μήνες την πολιτική τάξη η οποία αναζήτησε νομικές λύσεις σε ζητήματα που είχε δημιουργήσει η ίδια με την ανεκτικότητα απέναντι στην καταδικασμένη ηγεσία της ΧΑ», ανέφερε.

Ο κ. Παπαϊωάννου, διέκρινε δύο ακόμη ρεύματα πολιτικών ιδεολογιών που βρίσκονται στην άκρα δεξιά μεριά του πολιτικού φάσματος «την πιο συνωμοσιολογική λαϊκή δεξιά του Κυριάκου Βελόπουλου, το φονταμενταλιστικό με θρησκευτικά χαρακτηριστικά κόμμα ΝΙΚΗ» αλλά και ένα κομμάτι της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την οποία τόνισε: «Ένα μέρος της κοιτάζει προς τα ακροδεξιά ,αυτό που έχει να κάνει με τον αρχηγικό αυταρχισμό ενώ και ως πρόεδρος της Βουλής διαρκώς έκλεινε το μάτι στη ΧΑ».

Όπως επισήμανε, ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της μειονότητας στη Θράκη ως εσωτερικού εχθρού τροφοδοτούν τη νομιμοποίηση της ακροδεξιάς.

«Όταν υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια αποδυναμωμένη αντιπολίτευση και ταυτόχρονα η προοπτική μιας οξείας πίεσης από τα ακροδεξιά, ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατόπισης του πολιτικού άξονα της χώρας σε πολύ αντιδραστικές θέσεις», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι μια τέτοιου είδους μετατόπιση θα έχει αντανάκλαση σε πολύ πρακτικές όψεις του καθημερινού βίου, στην εκπαίδευση , στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ή στα ζητήματα της έμφυλης ισότητας.

«Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η μέρα που θα προκύψει ένα θέμα με κάποιον εκπαιδευτικό ο οποίος θα αποτολμήσει να φέρει ένα εξωσχολικό ανάγνωσμα που κάποιοι ”Σπαρτιάτες” δεν θα το κάνουν κέφι», σχολίασε και κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει επικοινωνία και ώσμωση μεταξύ των ανωτέρω χώρων.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα