back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Γουατεμάλα: Ολοκληρώθηκε η επανεξέταση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών

Διαβάστε επίσης

Εκπρόσωπος των εκλογικών αρχών της Γουατεμάλας δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η επανεξέταση των προεδρικών εκλογών της 25ης Ιουνίου, που προκάλεσε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας, που φοβάται διάβρωση της δημοκρατίας στο κράτος της κεντρικής Αμερικής, τερματίστηκε.

Αντίπαλοι των δύο σοσιαλδημοκρατών υποψηφίων που κατέλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο του περασμένου μήνα υπέβαλαν ενστάσεις στο Συνταγματικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας παρατυπίες.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες, τη δεύτερη –προς γενική έκπληξη– ο γιος πρώην αρχηγού του κράτους Μπερνάρντο Αρέβαλο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε εντολή στο εκλογοδικείο (TSE), που επιβλέπει τις εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, να αναβάλει την «επισημοποίηση» των αποτελεσμάτων, κάτι που επικρίθηκε από εκλογικούς παρατηρητές, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το TSE ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα προχωρούσε σε «εξέταση» των εκλογοαπολογιστικών εκθέσεων στα εκλογικά τμήματα (που περιλαμβάνουν δεδομένα όπως ο αριθμός των ψήφων που κατατέθηκαν, ο αριθμός των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος, ο αριθμός των άκυρων και των λευκών κ.λπ.) από την επομένη σε κέντρο στην πρωτεύουσα, που τέθηκε υπό αυστηρή φρούρηση από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στέλεχος του εκλογοδικείου, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η διαδικασία επαλήθευσης ολοκληρώθηκε.

Η πρόεδρος του TSE, η Ίρμα Παλένσια, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι η διαδικασία τερματίστηκε, πάντως διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός του οποίου ηγείται θα εγγυηθεί πως οι εκλογές θα είναι «διαφανείς».

«Η διαφορά ανάμεσα στα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το TSE και αυτών που προέκυψαν στη διαδικασία επαλήθευσης είναι πολύ μικρή εκατοστιαία», διαβεβαίωσε.

Αντιπρόσωποι των κομμάτων συμμετείχαν στην εξέταση, που το TSE θα πρέπει να οριστικοποιήσει προτού ανακοινώσει επίσημα τους νικητές.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές –συμπεριλαμβανομένων στελεχών των εννέα κομμάτων που ζήτησαν την εξέταση–, η διαδικασία επιβεβαίωσε πως η κυρία Τόρες και ο κ. Αρέβαλο κατέλαβαν αντίστοιχα την πρώτη και τη δεύτερη θέση.

Αν δεν ανατραπεί αυτό το αποτέλεσμα, οι δυο τους θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την 20ή Αυγούστου, κάτι που σημαίνει πως η Γουατεμάλα θα αποκτήσει πρόεδρο που δεν θα ανήκει στη δεξιά έπειτα από μια δεκαετία και πλέον.

Η κυρία Τόρες είναι η πρώην σύζυγος του άλλοτε προέδρου Άλβαρο Κολόμ (2008-2012). Ο κ. Αρέβαλο είναι ο γιος του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Χουάν Χοσέ Αρέβαλο (1945-1951).

Παραδοσιακοί ηγέτες φυλών των αυτοχθόνων μάγια κάλεσαν προχθές Τετάρτη να γίνουν σεβαστά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας πως θα «κινητοποιούσαν τον πληθυσμό» αν διαπίστωναν ότι τα δικαστήρια προσπαθούσαν να ανατρέψουν την έκβαση της διαδικασίας.

Οι αυτόχθονες μάγια, που αποτελούν περί το 45% των 17,6 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουατεμάλας, διαμαρτύρονται συχνά για την περιθωριοποίησή τους από τις ελίτ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα