back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τυνησία: Το HRW καλεί τις αρχές να σταματήσουν τις μαζικές απομακρύνσεις μεταναστών από τη Σφαξ

Διαβάστε επίσης

Οι αρχές της Τυνησίας θα πρέπει να σταματήσουν τη μαζική απομάκρυνση από την πόλη Σφαξ προσφύγων και μεταναστών που κατάγονται από χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής και να προσφέρουν άμεσα πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όσους έχουν σταλεί σε επικίνδυνη περιοχή στα σύνορα με τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Εκατοντάδες Αφρικανοί πρόσφυγες έχουν μεταφερθεί σε μια απομονωμένη, στρατιωτικοποιημένη περιοχή στα σύνορα με τη Λιβύη, αφού εκδιώχθηκαν από την πόλη Σφαξ.

Ο θάνατος τη Δευτέρα ενός κατοίκου της Σφαξ στη διάρκεια συμπλοκής με Αφρικανούς μετανάστες προκάλεσε την Τρίτη και την Τετάρτη κύμα βίας εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν καταφύγει στην πόλη, με έναν αυτόπτη μάρτυρα να σχολιάζει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών έμοιαζαν με «εμφύλιο».

Η σύλληψη τριών ανδρών από το Καμερούν για τον φόνο του άνδρα τη Δευτέρα και η σύλληψη άλλων 34 για παράνομη είσοδο στην Τυνησία δεν κατάφεραν να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το περιστατικό έβαλε φωτιά στη Σφαξ, μια πόλη οι κάτοικοι της οποίας δηλώνουν αγανακτισμένοι από την παρουσία παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι καταφεύγουν εκεί περιμένοντας να περάσουν στην Ιταλία.

Εξάλλου η ολοένα και πιο ξενοφοβική ρητορική έναντι των μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική εξαπλώνεται στην Τυνησία μετά και τις δηλώσεις τον Φεβρουάριο του προέδρου της χώρας Καΐς Σαγέντ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι παράτυποι μετανάστες αποτελούν απειλή για το δημογραφικό της χώρας, ενώ τους κατηγόρησε ότι φέρνουν μαζί τους «βία, εγκληματικότητα και απαράδεκτες πρακτικές».

Παράλληλα η επίσημη ρητορική για την κατάσταση στη Σφαξ οξύνεται: Την Τετάρτη ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τυνησίας, ο Μπραχίμ Μπουντερμπάλα, ζήτησε από τον Σαγέντ να επέμβει για «να σώσει» την πόλη από την εισροή παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι την απειλούν.

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας εστάλη στην πόλη για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, την οποία ο ίδιος ο Τυνήσιος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «αφύσικη».

Μετά τον φόνο της Δευτέρας οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν δεκάδες Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σφαξ, υπό τις επευφημίες των κατοίκων της πόλης.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάποιοι από αυτούς οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε απομονωμένες περιοχές στη νότια Τυνησία: μερικοί κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη και άλλοι κοντά στη μεθόριο με την Αλγερία.

Όπως κατήγγειλε το HRW, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη μεθόριο με τη Λιβύη – ανάμεσά τους γυναίκες, 3 εκ των οποίων έγκυες, και 29 παιδιά—έχουν αφεθεί στην τύχη τους σε συνθήκες ακραίας ζέστης, αναμένοντας κάποια λύση. Πρόκειται για πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, του Μαλί, της Γουινέας, του Τσαντ, του Σουδάν και της Σενεγάλης

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε ή να πιούμε. Είμαστε στην έρημο», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το AFP ο Ίσα Κονέ, ένας 27χρονος από το Μαλί.

«Μέλη της εθνοφρουράς (της Τυνησίας) μας συνέλαβαν στη Σφαξ αφού εισέβαλαν στο σπίτι μας», πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε ότι τον μετέφεραν με λεωφορείο κοντά στα σύνορα με την Αλγερία μαζί με περίπου δέκα άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, με τους οποίους ζούσε μαζί στη Σφαξ.

«Δεν είναι μόνο ασυνείδητο να κακοποιείς και να εγκαταλείπεις ανθρώπους στην έρημο, αλλά οι μαζικές απομακρύνσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», κατήγγειλε η Λόρεν Ζίμπερτ του HRW.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα