back to top
22.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

22.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Μ. Γραφάκος: Επιδίωξή μας να ολοκληρώσουμε την κυκλική οικονομία στη χώρα μέχρι το 2030

Διαβάστε επίσης

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τα νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, περιέγραψε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Μαρία Παύλου, ο  Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης του υπουργείου, Μανώλης Γραφάκος.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν δημοπρατηθεί περίπου 32 έργα που αφορούν σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) και βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Σημείωσε δε, ότι παλαιότερα, λειτουργούσαν τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων στη χώρα ενώ πλέον συνολικά 10 και υπολογίζεται ότι έως τα τέλη του 2023 ή το αργότερο έως τις αρχές του 2024 θα έχουν δημοπρατηθεί επιπλέον 10 αναγκαίες μονάδες.

«Στόχος είναι να διαχωρίζονται τα απόβλητα στην πηγή στα βασικά ρεύματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε και εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι η μετατροπή σε δευτερογενές καύσιμο των υπολειμμάτων των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που σήμερα οδηγούνται σε ταφή και η αξιοποίηση από την ενεργοβόρο βιομηχανία της χώρας που σήμερα εισάγει τέτοιου είδους καύσιμα», τόνισε.

«Επιδίωξή μας είναι να ολοκληρώσουμε την κυκλική οικονομία στη χώρα μέχρι το 2030 , να πετύχουμε το στόχο ταφής του 10% και γι αυτό ”τρέχουμε” κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα με κορωνίδα όλων το πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (LIFE) ύψους 17 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή των δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων φορέων», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης μεγαλύτερων προκλήσεων, εντός του επόμενου διαστήματος πρόκειται να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδράμει τις τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κάποιους ορεινούς οικισμούς το χειμώνα. «Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο βοήθειας προς τους δήμους που σηκώνουν αυτό το βάρος της διαχείρισης των αποβλήτων ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις τουριστών και κατοίκων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σχετικά με το κομμάτι της ανακύκλωσης, παραδέχτηκε ότι δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα στη χώρα μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους πολίτες.

«Χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά πράγματα. Η κυβέρνηση, σε απόλυτη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την υποχρεωτική παραγωγή, θα διαμορφώσουμε από κοινού ένα τέτοιο πλαίσιο για την ανακύκλωση για το οποίο θα αισθανόμαστε όλοι περήφανοι την ερχόμενη τετραετία», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα