back to top
17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Πάνω από 350 απόπειρες εγκατάστασης Predator σε κινητά

Διαβάστε επίσης

Απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως του Predator προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα έχει εντοπίσει η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία υπό τον πρόεδρο της, επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνο Μενουδάκο, διενεργεί εδώ και ένα χρόνο αυτοτελή έλεγχο σε σχέση με την υπόθεση αυτή που έχει προσλάβει και πολιτικές διαστάσεις.

Κατά τις έρευνές της η Αρχή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με τις απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού, «εκ των οποίων πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο ιστού. Πάνω από 120 μηνύματα πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά προσωρινής, σύντομης χρήσης (“burner phones”)». Η Αρχή, όπως ενημερώνει, έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της αρχής ολιγάριθμα που αφορούν σε ολιγάριθμα μηνύματα SMS, τα οποία φέρονταν αρχικά να είχαν σχέση με την ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού της ελληνικής Κυβέρνησης. Ωστόσο, η ομάδα των ειδικών που έλεγξαν και αυτό το κεφάλαιο διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην εν λόγω εφαρμογή, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι τα παραπλανητικά αυτά μηνύματα δεν εστάλησαν εν τέλει από αυτή την εφαρμογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, η Αρχή δεν διαθέτει στοιχεία, από τα οποία να είναι δυνατή η ταυτοποίηση συγκεκριμένου υπευθύνου επεξεργασίας (φυσικού ή νομικού προσώπου) για τις δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης του υπό διερεύνηση κατασκοπευτικού λογισμικού, αλλά επισημαίνει ότι τόσο οι έρευνές της, όσο και η εξέταση της υπόθεσης, βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Επιπλέον δε, όλα τα στοιχεία που συλλέγει στο πλαίσιο των δικών της ερευνών τα διαβιβάζει και στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που διενεργεί ποινική έρευνα, ενώ βρίσκεται σε επαφή και με αντίστοιχες Αρχές για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο εξωτερικό.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα