back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 3 στρατιωτικούς του Μάλι για συνεργασία με τη Βάγκνερ

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος τριών στρατιωτικών και μελών της μεταβατικής κυβέρνησης του Μαλί, συμπεριλαμβανομένου του νυν υπουργού Άμυνας, επειδή «διευκόλυναν την ανάπτυξη» και την «επέκταση των δραστηριοτήτων» της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ στη χώρα της Αφρικής.

Οι κυρώσεις έχουν στόχο τρεις αξιωματικούς: τον συνταγματάρχη Σαντιό Καμαρά, υπουργό Άμυνας, που έχει επίσης τη γαλλική υπηκοότητα· τον σμήναρχο Αλού Μπουά Ντιαρά· και τον σμήναρχο Ανταμά Μπαγκαγιοκό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Ουάσιγκτον έχει «στοιχεία πως οι αξιωματούχοι αυτοί (…) συνέβαλαν σε κακόβουλες δραστηριότητες του ομίλου Βάγκνερ» στο αφρικανικό κράτος.

Η απόφαση αυτή «εκθέτει τους κύριους υπεύθυνους» για το ότι η Βάγκνερ ρίχνει ρίζες στο Μαλί τα δύο τελευταία χρόνια, ανέφερε ο υφυπουργός Μπράιαν Νίκολς, αρμόδιος για την τρομοκρατία και τη συλλογή οικονομικών πληροφοριών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι τρεις αξιωματικοί έκαναν «ευάλωτο τον λαό τους» στις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την εταιρεία μισθοφόρων, όπως και στο «άνοιγμα του δρόμου για την εκμετάλλευση πόρων της χώρας του προς όφελος του ομίλου Βάγκνερ και των επιχειρήσεών του στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν το πάγωμα τυχόν πόρων που διαθέτουν οι τρεις αξιωματικοί στην αμερικανική δικαιοδοσία και την απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής φυσικών και νομικών προσώπων στις ΗΠΑ μαζί τους.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, από την ανάπτυξη της Βάγκνερ στο Μαλί τον Δεκέμβριο του 2021, ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων αυξήθηκε κατά 278, κάτι που αποδίδεται σε επιχειρήσεις που διεξάγουν μέλη της εταιρείας μισθοφόρων συνοδευόμενα από τον στρατό του Μαλί.

Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Βάγκνερ τον Ιούνιο του 2017, κατόπιν τις ενίσχυσαν τον Ιανουάριο.

Το μέλλον της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας, που πρωταγωνίστησε στον πόλεμο στην Ουκρανία και σε χώρες της Αφρικής, καθώς και στη Συρία, έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τη ματαιωθείσα ανταρσία της στη Ρωσία (23η-24η Ιουνίου).

Πάντως η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως η συνέχιση της δράσης της Βάγκνερ στην Αφρική θα εξαρτηθεί «από τις ενδιαφερόμενες χώρες».

Στο Μαλί των περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων εκτιμάται πως δρουν ως και 2.000 μισθοφόροι της Βάγκνερ.

Το Μαλί κυβερνά ο Ασιμί Γκοϊτά, επικεφαλής της χούντας των συνταγματαρχών που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2021, το δεύτερο μέσα σε ισάριθμα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα