back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

19.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ένας νεκρός από την πυρκαγιά στο Πλατανιστό Καρύστου – Στις φλόγες χωριά σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια, Αχαΐα

Διαβάστε επίσης

Ένας άνδρας εντοπίστηκε απανθρακωμένος σήμερα το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή στο Πλατανιστό Καρύστου.

Πιθανότητα πρόκειται για τον 41χρονο κτηνοτρόφο ο οποίος αγνοείται από την Κυριακή, όταν και εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή. Ο 41χρονος πήγε στο μαντρί για να πάρει τα ζώα του και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές τον άνδρα εντόπισαν οι συγγενείς του και στην συνέχεια ειδοποίησαν τις αρχές. Η αδερφή του 41χρονου φέρεται να τον έχει αναγνωρίσει, αλλά η τελική ταυτοποίηση θα γίνει με λήψη δείγματος DNA.

Παράλληλα, μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε αρκετούς οικισμούς της χώρας.

Σπιθαμή προς σπιθαμή θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές και τους υπόλοιπους φορείς, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

Ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι δύο μέτωπα προβληματίζουν περισσότερο: αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας.

Αναφορικά με τη Ρόδο, υπογράμμισε ότι και την Τρίτη, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ρόδο είναι, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

Μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εκατοντάδων εθελοντών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου, ενώ η μάχη θα συνεχιστεί και στην διάρκεια της νύχτας.

Η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη για 8 μέρες και με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Τα μέτωπα αυτή την ώρα εστιάζονται στην περιοχή της Μαλώνας, του Βατίου και την περιοχή του Γενναδίου, ενώ αναζωπυρώσεις δημιουργούνται σε πολλές περιοχές, κινητοποιώντας έτσι τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης του νησιού.

Η φωτιά πέρασε από το Γεννάδι και κατευθύνεται προς τα χωριά Λαχανιά και Μεσσαναγρό, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό όλες τις δυνάμεις και τους εθελοντές που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως εκτιμάται, η κατάσταση θα είναι κι απόψε δύσκολη, αλλά ωστόσο κανείς δεν το βάζει κάτω παρά την κούραση των ημερών και την ταλαιπωρία που εκ των πραγμάτων έχει δημιουργηθεί.

Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στη ΒΑ Κέρκυρα αυτή τη στιγμή, όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στον οικισμό Ημερολία.

Ωστόσο δεν σταματούν οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στις περιοχές και στους οικισμούς από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

Μέχρι αυτήν την ώρα καταφθάνουν εθελοντές με βυτία και υδροφόρες από όλες τις περιοχές του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κατοίκων για βοήθεια.

Καθοριστική ήταν η συμβολή και των εναέριων μέσων.

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε την βαθειά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους – τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη – που έχασαν την ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά την διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στο Πλατανιστό Καρύστου.

Ακόμη συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν.

Για την Τετάρτη, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι υπάρχει, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός άνεμος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

Επιπρόσθετα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι έχουν έρθουν και συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής αρκετές αποστολές από το εξωτερικό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα φθάσουν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Σερβία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την dimokratiki.gr , η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής. Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες της φωτιάς σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια.

Στην Θεσσαλονίκη έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσαν η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς αύριο, Τετάρτη, η Θεσσαλονίκη είναι στην κατηγορία 5 για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η κ. Πατουλίδου επισημαίνει σε ανάρτησή της ότι «Αύριο θα είναι μια δύσκολη μέρα για τη Θεσσαλονίκη» και προσθέτει ότι «Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, Δασαρχείο,Υγειονομικές Υπηρεσίες, τμήματα Πολιτικής προστασίας των Δήμων και οι εθελοντές είναι σε ετοιμότητα».

Επιπλέον, κάνει έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών να γίνουν αρωγοί «της υπεράνθρωπης προσπάθειας αυτών που ρίχνονται στη φωτιά» τηρώντας τις οδηγίες τους και σεβόμενοι τους κανονισμούς και τις απαγορεύσεις.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης, το Συντονιστικό Όργανο αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας στο δάσος του Σέιχ Σου, στο Δασόκτημα Ωραιοκάστρου και στην περιοχή Λάναρι της Θέρμης, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης Στα σημεία θα περιπολούν εθελοντές, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας του Δασαρχείου και του στρατού, αν χρειαστεί και ο κ. Στεργιάδης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να σεβαστούν τις απαγορεύσεις.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε ετοιμότητα να συνδράμει με μηχανήματα έργου και υδροφόρες

ΑΠΕ- ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα