back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Άμεση φυλάκιση για εμπρησμό από αμέλεια – ΜΚΟ υπεύθυνες για τον θάνατο των 18 στη Δαδιά

Διαβάστε επίσης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό είτε από αμέλεια, είτε από δόλο, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις δασικές πυρκαγιές, και επανέλαβε ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

“Σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα ο εμπρησμός συνιστά κακούργημα. Θα κατατεθούν επιπρόσθετες διατάξεις για αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και για περιπτώσεις απλής αμέλειας” είπε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόκτηση νέων Canadair, το αργότερο έως το 2027. Πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα θα έχει νέα Canadair 515, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα όπως έκανε γνωστό, θα «τρέξει» και η προμήθεια drones και θερμικών καμερών, για την ενίσχυση της επιτήρηση στα δάση

Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ απειλητική και επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές, για να υπογραμμίσει πως οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς λογοδοσία.

 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι φωτιές δεν έχουν πολιτικό χρώμα και οι απαντήσεις μας θα πρέπει να είναι δοκιμασμένες στη ζυγαριά του ρεαλιστικού, του υπεύθυνου και του εφαρμόσιμου Διαβεβαίωσε πως το Κράτος θα ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες αποζημιώσεων αλλά και αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπάρχουν καλές χρονιές και κάποιες κακές στις πυρκαγιές, το ανησυχητικό είναι πως οι κακές χρονιές εμφανίζονται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, η κλιματική κρίση δεν είναι το άλλοθι για όλα, τόνισε και αναφερόμενος στους εμπρησμούς είπε ότι είναι μία από τις πλέον αντικοινωνικές πράξεις. Όπως στον Έβρο, που είναι περίπου βέβαιο πως η αιτία εκδήλωσης της είναι ανθρωπογενής, και περίπου βέβαιο πως εκδηλώθηκε στα μονοπάτια των παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι “σερίφηδες” δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας σημείωσε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης είναι περισσότερα από ποτέ.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η φετινή προετοιμασία ήταν καλύτερη, ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κοκτέιλ πρωτόγνωρων φαινομένων. «Υπήρξαν εβδομάδες με 500 πυρκαγιές, επίπεδα ακραία συναγερμού βαθμίδας 5 είχαμε 7 φόρες, το 2021 οι ανάλογες περιπτώσεις ήταν 4, πέρσι δεν είχαμε καμία, για να αντιληφθούμε το ακραίο, με το οποίο βρεθήκαμε αντιμέτωποι» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη φωτιά της Πάρνηθας, τόνισε ότι εντοπίστηκε αμέσως από μία αστυνομική δύναμη και η πρώτη ρίψη από ελικόπτερο έγινε 5 – 6 λεπτά αφότου η φωτιά εντοπίστηκε, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να τη σβήσει.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ιδιαιτέρως ότι στη φωτιά του Έβρου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας, αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για χρόνια από τους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός και έδειξε φωτογραφίες με την αρχική εκδοχή της πυρκαγιάς και τη μετέπειτα για να καταδείξει την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. «Δεν επικαλούμαι τα παραπάνω για να δικαιολογήσω τους χειρισμούς, που έγιναν, εκ του αποτελέσματος αυτοί δεν βρέθηκαν στο ύψος των περιστάσεων»,υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα το κράτος είναι παρόν αλλά η φωτιά επιμένει.Τίποτε πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές. Να μη μηδενίσουμε όμως τα βήματα που έγιναν για τη θεμελίωση της Πολιτικής Προστασίας και να μην ισοπεδώνεται ο αγώνας όλων όσοι αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή τους αξίζει ευγνωμοσύνη και τιμή και όχι εύκολη κριτική», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ευθύνες σε ΜΚΟ που παρότι έχουν εικόνα εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στο δάσος επέρριψε ο Κυριακος Μητσοτάκης με αφορμή τον τραγικό θάνατο 18 μεταναστών στο Δάσος της Δαδιας.

«Δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Το 112 έχει εκπέμψει σε 2 γλώσσες. Ποιοι τους πήγαν εκεί και ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν εικόνα και οδηγούν τους ανθρώπους να εγκλωβίζονται σε ένα δάσος. Είναι τραγικό αυτό. Αλλά δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες, αλλά και συνοριοφύλακες όσο και αν αυτό κάποιους ενοχλεί είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αιτιάσεις Βελόπουλου ότι μετά από μια φωτιά υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως ανεμογεννήτριες ο κ Μητσοτακης εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης κάνοντας λόγο για σαχλαμάρες που λένε κάποιοι με το αζημίωτο.

 

Αναλυτικότερα ο πρωθυπουργός επεσήμανε:

«Όταν έχουμε αυτό το μέγεθος της καταστροφής εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι οι χειρισμοί δεν ήταν αντίστοιχοι των συνθηκών, οι οποίες όμως κάνουν τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα όλο και πιο άνιση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή για την ενημέρωση των κομμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τίποτα δεν είναι όπως το ξέρουμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται κάθε χρόνο περισσότερο και κάλεσε τα κόμματα να μην ισοπεδώνουν τους αγώνες των μαχητών της πρώτης γραμμής που άγρυπνοι σώζουν ζωες και περιουσίες και τους αξίζει ευγνωμοσύνη και όχι εύκολη κριτική.

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα όλοι είμαστε πληγωμένοι» είπε ο πρωθυπουργος και παραδέχθηκε ότι στο Δάσος της Δαδιάς συντελέστηκε μια μεγάλη οικολογική καταστροφή καθώς στην περίμετρο του δάσους κάηκαν περισσότερα από 800.000 στρέμματα, τονίζοντας ότι δεν έχουν την ίδια αξία τα στρέμματα στον κάμπο που είναι θερισμένα με την απώλεια ενός μεγάλου δάσους που μπορεί να πάρει δεκαετίες για να αποκατασταθεί.

Στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης η πρώτη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όποιον διαφωνεί με αυτή την ιεράρχηση να το δηλώσει.. «Να μη μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό ήταν αυτονόητο.. η χρήση του 112 και οι οργανωμένες εκκενώσεις δεν ήταν αυτονόητο, διπλά στην μεγάλη θλίψη για τα στρέμματα που χάσαμε είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους που σώσαμε» είπε ο Κ. Μητσοτακης

Είχε προηγηθεί η τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στον Έβρο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας λόγω των πυρκαγιών.  Το σχετικό αίτημα υπέβαλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και έγινε αποδεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συζήτηση για το θέμα των πυρκαγιών στη Βουλή, εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικό η οποία τον ταλαιπωρεί, όπως έγινε γνωστό από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, Θανάση Παφίλη.

 

Newsroom Αθήνα 984 , Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα