back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

«Η εξέγερση των Καρυάτιδων» του Πέτρου Μάρκαρη

Διαβάστε επίσης

«Είμαστε οι Καρυάτιδες και δεν είμαστε στολίδια, αλλά κολόνες. Από κολόνες των σπιτιών θα γίνουμε κολόνες του πολιτισμού μας. Σήμερα ήταν ημέρα πένθους. Από αύριο αρχίζει ο αγώνας. Καλούμε όλους να ξεσηκωθούν και να αγωνιστούν μαζί μας (σ. 67)».

Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος παίρνει προαγωγή και μετατίθεται πλέον στη θέση του Διευθυντή Ασφάλειας Αττικής. Προϊσταμένη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών αναλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα, η Αντιγόνη Φερλέκη. Πρώτη υπόθεση είναι τρεις δολοφονίες γυναικών που φαίνεται να συνδέονται με το κίνημα των Καρυάτιδων, μια οργανωμένη κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στην εκμετάλλευση της ελληνικής κληρονομιάς από ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι αποβλέπουν στην αναβίωση της αρχαίας Αθηναϊκής Πολιτείας στην κατεστραμμένη από πυρκαγιές Εύβοια και στην ανασύσταση του μακρινού παρελθόντος με την αρωγή της τεχνητής νοημοσύνης. Οι Καρυάτιδες όμως στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά τους και η αντεπίθεση έρχεται με τη δολοφονία μελών της οργάνωσης.

Από το 1995 και το εμβληματικό «Νυχτερινό Δελτίο», ο Πέτρος Μάρκαρης στρέφει τον φακό του στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα μέσω της αστυνομικής πλοκής και του χαρισματικού κεντρικού του ήρωα. Γύρω από τον πρωταγωνιστή παρακολουθούμε και το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, όπως εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Αυτό ωστόσο που απασχολεί πρωτίστως  τον συγγραφέα είναι η αναφορά σε τρέχοντα επίκαιρα προβλήματα, πολύ πρόσφατα ακόμη για να αναλυθούν σε βάθος. Έτσι και στο τελευταίο του μυθιστόρημα, οι συνέπειες της πανδημίας, η καπηλεία του παρελθόντος, οι γυναικοκτονίες, ο βούρκος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αδιαφορία για κοινωνικές δομές θίγονται σε ένα πανόραμα του τώρα. Όσο και αν οι δολοφονίες στο βιβλίο διαλευκαίνονται, οι απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα δεν μπορούν να δοθούν αβασάνιστα. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα το ξέρει ο εγχώριος μάστορας του αστυνομικού είδους.

« “Η γενιά σου ξεκίνησε από το τίποτα και σκαρφάλωνε αγκομαχώντας ένα-ένα τα σκαλιά, για να φτάσει κάπου. Εσύ είσαι από τους τελευταίους που το πετυχαίνουν. Οι σημερινές γενιές, με τόσες σπουδές και τόσα πτυχία, ξεκινάνε από ψηλά και κατεβαίνουν τα σκαλιά, ώσπου να βρουν καρέκλα για να κάτσουν”.

“Ναι, αλλά είσαι κι εσύ από την ίδια γενιά”.

“Μόνο που για τις γυναίκες της γενιάς μας δεν υπήρχαν σκαλιά, αλλά ένα μονοπάτι: να γίνουν καλές σύζυγοι, καλές νοικοκυρές και καλές μανάδες. Σήμερα υπάρχει κατανομή εργασίας. Στη δική μας εποχή υπήρχε κατανομή οικογένειας” (σσ. 13-14)».

«Η εξέγερση των Καρυάτιδων» του Πέτρου Μάρκαρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα