back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Ανοίγουν αυτή την ώρα οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα παραμείνουν ανοικτές ως τις 7 το απόγευμα.

Μέχρι τις 7 θα παραμείνουν ανοικτά και τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων, (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι κατηγορίες αυτές ψηφοφόρων μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘’Μάθε που ψηφίζεις’’ στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το εκλογικό κέντρο, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Στην Αθήνα, 230 εργαζόμενοι του δήμου, βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση στην κάλπη ηλικιωμένων ή άλλων ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ψηφίσει στις 12 το μεσημέρι στο 21ο Γενικό Λύκειο στην Γκράβα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 το πρωί στο 1ο Λύκειο Κηφισιάς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Εκάλης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις 10.30 το πρωί στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης. Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, επίσης στις 10.30 στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας.

Συνεχές το σφυροκόπημα στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με χιλιάδες ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας, και τη διείσδυσή τους στο ισραηλινό έδαφος σκοτώνοντας και πιάνοντας ομήρους Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

Ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν νυχτερινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εδώ και ώρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στον παλαιστινιακό θύλακα. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, όπου ένα συγκρότημα κατοικιών ισοπεδώθηκε στη συνοικία Ταλ αλ-Χάουα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρει εξάλλου πως αεροπορικό πλήγμα σε κτίριο της πόλης Μπέιτ Χανούν προκάλεσε θύματα, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους.

Το ξέσπασμα βίας έχει αφήσει «περισσότερους από 200 νεκρούς» και «περισσότερους από 1.000 τραυματίες» από την ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και 232 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μεταδίδουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες απελευθέρωσαν δύο πολίτες που κρατούνταν όμηροι από ενόπλους μέσα σε σπίτι, στην πόλη Οφακίμ σκοτώνοντας τους τέσσερις εισβολείς. Σημειώνουν πως ένα παιδί ήταν μεταξύ των δύο ομήρων. Νωρίτερα, η ισραηλινή τηλεόραση είχε μεταδώσει πως απελευθερώθηκαν όμηροι στο κιμπούτς Μπεερί (κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας). Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, «εξουδετερώθηκαν» οι ένοπλοι που κρατούσαν ομήρους σε εστιατόριο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του προανήγγειλε πως ξεκίνησε ένας μακρόχρονος και σκληρός πόλεμος που σε πρώτη φάση θα αφορά στην εξόντωση των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο Ισραήλ και σκότωσαν αμάχους και στρατιώτες. “Όλα τα μέρη στα οποία κρύβεται η Χαμάς θα τα μετατρέψουμε σε ερείπια” τονίζει και καλεί τους κατοίκους της Γάζας να φύγουν γιατί οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιχειρήσουν παντού.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η υποστήριξη των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και αμετακίνητη» έστειλε σε διάγγελμά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν.

Η Κίνα δήλωσε σήμερα “βαθιά ανήσυχη” για τις συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και έκανε έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το κινέζικο υπουργείο Εξωτερικών και οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός άμεσα, να προστατεύσουν τους αμάχους και να εμποδίσουν μια νέα επιδείνωση της κατάστασης.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε για σήμερα Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει «διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη ανάφλεξη» μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος στην Αττική. Θερμοκρασία από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα