back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07: 00

Διαβάστε επίσης

Τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών επιβεβαιώνει το αμετάβλητο του πολιτικού σκηνικού με την αποχή ωστόσο να πρωταγωνιστεί. Χαρακτηριστικά στο Δήμο Αθηναίων ψήφισε μόλις το 32,17%.

Η ΝΔ κέρδισε 7 από τις 13 περιφέρειες, και μάλιστα με ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που είχε πετύχει στις αντίστοιχες περιοχές στις εθνικές εκλογές, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία».

Στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται περιφερειάρχης με ποσοστό 46,72%.

 

Στο Δήμο Αθηναίων ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων, με το αποτέλεσμα να φέρνει μεν δεύτερο γύρο την άλλη εβδομάδα, αλλά να δείχνει δε, μια ξεκάθαρη υπεροχή του Κώστα Μπακογιάννη.

Ο νυν δήμαρχος συγκέντρωσε ποσοστό 41,35%, το οποίο μεταφράζεται σε 57.799 ψήφοι, από τους 145.395 που πήγαν στην κάλπη. Ακολουθεί με 14,20% (19.842 ψήφους) ο Χάρης Δούκας και με 13,36% ο Κώστας Ζαχαριάδης (18.668), τον οποίο πλησίασε πολύ ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός (18.002 ψήφοι και 12,88%).

Από τους έξι μεγάλους δήμους, οι τρεις εξέλεξαν δήμαρχο από τον α’ γύρο: Ο Πειραιάς, όπου εξελέγη άνετα ο Γιάννης Μώραλης με ποσοστό 69,74%, το Ηράκλειο Αλέξης Καλοκαιρινός με 47,33% και η Λάρισα, όπου ο «γαλάζιος» Αθανάσιος Μαμάκος εξελέγη με 50,67%.

Στον β’ γύρο , εκτός από την Αθήνα οδεύουν: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον Κώστα Ζέρβα να συγκεντρώνει 27,26% και ο Σταύρος Αγγελούδης με 25,281%. Ο Δήμος Πάτρας: Κωνσταντίνος Πελετίδης 40,17%, με αντίπαλο τον Κώστα Σβόλη με 25,69%.

 

Στην ανάγκη άμεσης ανανέωσης στο κόμμα αλλά και στη δημιουργία μιας νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης εστίασε στις πρώτες του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη σταθερά ανοδική του πορεία. Είναι ξεκάθαρα με μεγάλη διαφορά η δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης.

Εξαιρετικά ευχαριστημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας: «Ανεβαίνει το κύρος και η εμπιστοσύνη στο Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη, αλλά είναι μια νίκη της Αθήνας και είναι μια νίκη όλων. Από αύριο θα μιλήσουμε ξανά για το σήμερα και το αύριο της πόλης σε κάθε γειτονιά», ανέφερε μετά την επικράτησή του στον Α΄ γύρο των εκλογών στον Δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης.

 

Σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή,με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτή την επίθεση ευρείας κλίμακας -από γη, αέρα και θάλασσα- το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτίρια.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς και δύσκολος».

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι -ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Αρκετοί» Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ.

 

Στη Βάρνα της Βουλγαρίας μεταβαίνει το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

 

Ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε χθες το βράδυ αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα να καταστραφούν έξι κουρδικοί στόχοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα, τονίζοντας πως πολλοί κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν», όρος που συνήθως σημαίνει σκοτώθηκαν.

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα στην Αττική. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.Η θερμοκρασία έως 28 βαθμούς Κελσίου. 19 βαθμοί στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα