back to top
30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Ο. Ανδρεαδάκης: Ταινίες, αφιερώματα και παγκόσμια λάμψη στο 64ο ΦΚΘ

Διαβάστε επίσης

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με ειδικά αφιερώματα και εκθέσεις επιστρέφει την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς και online χώρους μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Στο 64ο ΦΚΘ θα προβληθούν 270 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τόνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, αλλά και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, ενώ 79 ταινίες θα προβληθούν και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων:
“Θα έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα που έχει μια τεράστια γκάμα ταινιών -κωμωδίες, δράματα, ταινίες που αναφέρονται σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, δεν εννοώ μόνο τα προβλήματα, τον πόλεμο, την προσφυγιά, την οικολογική κρίση, αλλά κα όλα τα μεγάλα οικουμενικά και διαχρονικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, την απώλεια του θανάτου, τη χαρά και τον πόνο του έρωτα, την ύπαρξη, την κατανόηση, την αγάπη. Όλα αυτά αποτυπώνονται σε περισσότερες από 200 ταινίες από όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους 35 ελληνικές».

Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στους επίσημους καλεσμένους , όπως τη λαμπερή σταρ του παγκόσμιου σινεμά, Μόνικα Μπελούτσι, στην οποία θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος, στον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν και τον σκηνοθέτη των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών παγκοσμίως Τζέρεμι Ποντέσουα.

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης μίλησε για το μεγάλο αφιέρωμα στα φαντάσματα: «Φαντάσματα αόρατα αλλά και ορατά, τρομακτικά αλλά και οικεία, πραγματικά αλλά και αλληγορικά θα πρωταγωνιστήσουν στο μεγάλο αφιέρωμα, το οποίο επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης και διεθνούς φήμης κριτικός κινηματογράφου, Ντένις Λιμ, ως guest curator».

Παράλληλα έκανε λόγο για μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το Φεστιβάλ στον σκηνοθέτη Τάκη Κανελλόπουλο: «είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, που έζησε όλη τη ζωή του και γύρισε όλες τις ταινίες του στη Θεσσαλονίκη. Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τη γέννησή του και νιώσαμε την υποχρέωση να κάνουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις ταινίες του, να καλέσουμε ανθρώπους που δούλεψαν μαζί του, τόνισε ο κ Ανδρεαδάκης. Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από μια πρωτότυπη έκθεση-εγκατάσταση με τίτλο “Τάκης Κανελλόπουλος: Ονειρεύομαι μια Εκδρομή” για το κινηματογραφικό και λογοτεχνικό έργο του Τάκη Κανελλόπουλου.  Στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο πολυβραβευμένος ιστορικός και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) του Πανεπιστημίου Columbia θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για μια ξεχωριστή συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας Ουρανός» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε στο αφιέρωμα στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου: «Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις και μετονομάζει τον Χρυσό Αλέξανδρο του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors σε “Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα