back to top
35.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

35.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Χ. Θεοχάρης: Στρατηγικό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αποκαθιστά την αδικία απέναντι στους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Για τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και στον τομέα της ενίσχυσης της διαφάνειας των ελέγχων, μίλησε στον Αθήνα ,84 και στους Νίκο Καρούτζο και Γιάννη Λαυράνο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ένα στρατηγικό, πολυεπίπεδο νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή σε πολλαπλά σημεία, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα υπάρξει ανταπόδοση για τους πολίτες από τα επιπλέον έσοδα ώστε να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος για όσους είναι νόμιμοι και λειτουργούν με συνείδηση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, η κυβέρνηση προχωρά με πνεύμα δικαιοσύνης στην εφαρμογή ενός νέου, δίκαιου συστήματος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών στο πνεύμα αντίστοιχων ρυθμίσεων που ισχύουν σε προηγμένες χώρες της ΕΕ.

«Το μέτρο για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, αποκαθιστά την αδικία απέναντι στους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που λειτουργούν με συνείδηση. Είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας », δήλωσε.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήδη γίνονται συνομιλίες με την ΕΕ για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ αναμένεται να δοθούν κίνητρα και τη νέα χρόνια.

Ωστόσο, επειδή όπως παραδέχτηκε-κανένα μέτρο από μόνο του, ούτε η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών λύνει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής η οποία λειτουργεί με πολλαπλούς τρόπους, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχουν συμπεριληφθεί επιπλέον μέτρα αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για δημιουργία δεδομένων, myDATA, ηλεκτρονική τιμολόγηση , διαφάνειας και αποτελεσματικότητας των ελέγχων και νέων φορολογικών συστημάτων.

«Συνολικά, υπάρχει μια κινητοποίηση των δυνάμεων της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», επισήμανε.

«Δεν επιβάλλουμε νέους φόρους, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι τα τεκμήρια δεν είναι εναλλακτικά των ελέγχων.

«Οι έλεγχοι συμπληρώνουν τις δυνατότητες της ΑΑΔΕ και τα τεκμήρια είναι υποκατάστατο της φορολογικής συνείδησης. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιλαμβάνονται τη φοροδιαφυγή ως ποινικό αδίκημα, εμείς την θεωρούμε ως χαμηλότερης στάθμης αδίκημα και αυτή είναι μια νοοτροπία που πρέπει να αλλάξει αλλά χρειάζεται χρόνο», σχολίασε.

Όσο για τη μάχη κατά της ακρίβειας, επανέλαβε ότι είναι συνεχής: «Έχει γίνει ουσιαστική δουλειά. Προφανώς και θέλουμε να μην υπάρχει ακρίβεια και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δείξει ότι δε χαρίζεται σε κανέναν. Τα πρόστιμα που επιβάλει είναι τα μέγιστα που επιτρέπονται από τη νομοθεσία. Αν δούμε πως ούτε αυτά είναι ικανά να αποτρέψουν την ακρίβεια και δεν υπάρξει αλλαγή στρατηγικής από τους πολυεθνικούς ομίλους, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε διορθώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα