back to top
15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΝΑΤΟ: Καταδικάζει την αποχώρηση της Μόσχας από τη συνθήκη για τον περιορισμό των συμβατικών δυνάμεων

Διαβάστε επίσης

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδίκασαν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη, μια συμφωνία-κλειδί της εποχής μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προσθέτοντας ότι προτίθενται κατά συνέπεια να αναστείλουν τη λειτουργία της συνθήκης για όσο χρειαστεί.

«Οι σύμμαχοι καταδικάζουν την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), καθώς και τον επιθετικό πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, ο οποίος αντιβαίνει στους στόχους της Συνθήκης. Η αποχώρηση της Ρωσίας είναι η τελευταία μιας σειράς ενεργειών που συστηματικά υπονομεύουν την ευρωατλαντική ασφάλεια», αναφέρει σε δήλωσή του το ΝΑΤΟ.

«Ως εκ τούτου, κατά συνέπεια, τα Συμμαχικά Κράτη Μέλη προτίθενται να αναστείλουν τη λειτουργία της Συνθήκης CFE για όσο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Αυτή είναι μια απόφαση που υποστηρίζεται πλήρως από όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία αποσύρθηκε επισήμως από αυτή τη συμφωνία-ορόσημο για την ασφάλεια, η οποία έθετε όρια σε σημαντικές κατηγορίες συμβατικών ενόπλων δυνάμεων, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υπονομεύουν την ασφάλεια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα