back to top
30.4 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

30.4 C
Athens
Τρίτη, 6 Αυγούστου, 2024

Π. Τσακλόγλου: Η επιτάχυνση απονομής των επικουρικών συντάξεων θα λυθεί με ενιαίους κανόνες για τα Ταμεία

Διαβάστε επίσης

Για τις πτυχές του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που τίθεται τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Αρχικά, αναφερόμενος στο μεγάλο στοίχημα της επιτάχυνσης απονομής των επικουρικών συντάξεων , προανήγγειλε ότι το ζήτημα θα λυθεί τη νέα χρονιά με ενιαίους κανόνες για τα Ταμεία.

Ειδικότερα, τόνισε ότι έρχεται διάταξη που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα πρώην Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο.

«Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια κολοσσιαία προσπάθεια για να εκδίδονται γρήγορα οι συντάξεις η οποία έχει αποδώσει καρπούς. Είναι λίγες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τις επικουρικές, γιατί εξακολουθούν να δίνονται με τους κανόνες των πρώην Ταμείων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα επιλυθεί όταν καταρτίσουμε τους ενιαίους κανόνες για τα Ταμεία, το επόμενο έτος.

Με το νέο νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε και θα φέρουμε στη Βουλή έως τις αρχές Δεκεμβρίου, έρχεται διάταξη που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα εκδοθούν περίπου 15.000 επικουρικές συντάξεις που εκκρεμούν», εξήγησε.

Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία,
επισήμανε: «Η επαγγελματική ασφάλιση έχει 3 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι ο υποχρεωτικός, η κοινωνική ασφάλιση, ο δεύτερος πυλώνας, είναι η προαιρετική συλλογική ασφάλιση και ο τρίτος πυλώνας είναι η ατομική ιδιωτική ασφάλιση. Με το νέο νομοσχέδιο αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα – κυρίως των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης», προσθέτοντας παράλληλα ότι -μεταξύ άλλων-   το επίμαχο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών σωματείων είτε ανά κλάδο είτε ανά αριθμό εργαζομένων.

«Πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι πρόθυμες να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο σχήμα και να δημιουργήσουν ασφαλιστική αποταμίευση θα μπορούν πλέον να το κάνουν», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις οφειλές ασφαλισμένων, αυτό που αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, είναι ότι «αυξάνεται το πλαφόν από 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 6.000 ευρώ στις 10.000 για τους αγρότες».

Ως προς το νέο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που θα εφαρμοστεί, σχολίασε: «Η φοροδιαφυγή υπάρχει γύρω μας. Το συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνουμε μπορεί να μην είναι το τέλειο , ωστόσο, ότι σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Το τεκμήριο είναι μαχητό και υπάρχουν εξαιρέσεις. Είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο έχει και πολλά άλλα σημεία που σχετίζονται με την πάταξη της φοροδιαφυγής και που όλα μαζί στοχεύουν στη μείωσή της».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα