back to top
30.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μ. Συντυχάκης: Η πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική για τα Τέμπη ήταν κάτι που χρωστούσαμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη χθεσινή έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής με την αυξημένη πλειοψηφία 266 ψήφων της πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες από το 1997 που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Απόστολο Χονδρόπουλο.

«Η πρόταση του ΚΚΕ ήταν κάτι που το χρωστούσαμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν γιατί πρέπει να αναδειχτούν τα αίτια του εγκλήματος των Τεμπών. Ταυτίζεται με το αίτημα των συγγενών των θυμάτων που ζητούν έρευνα σε βάθος χρόνου για τα αίτια και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Αν δεν υπήρχε η πρόταση του ΚΚΕ, δεν θα γινόταν καμία διερεύνηση για το πώς επέδρασε η πολιτική της απελευθέρωσης στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Παράλληλα, η πρότασή μας στέκεται και στην απαράδεκτη καθυστέρηση εκτέλεσης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και σε κακοδιαχείριση ώστε να διερευνηθούν οι όποιες εγκληματικές ευθύνες των εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ αλλά και οι ποινικές ευθύνες υπουργών», τόνισε.

Σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ και τη θέση του για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα Τέμπη, ο κ. Συντυχάκης, έκανε λόγο για κίνδυνο οριστικής συγκάλυψης ευθυνών και ενταφιασμό της υπόθεσης, δεδομένου ότι βάσει του κανονισμού της Βουλής, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν δύναται να υπάρξει νέο αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «υποκρισία» καθώς -όπως είπε-ψήφισε μεν την πρόταση, αλλά διαφωνεί με το περιεχόμενό της.

«Όταν διαφωνείς με το περιεχόμενο που λέει να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο, επί της ουσίας την έχεις υπονομεύσει εξ’ αρχής. Η ΝΔ έκανε την ανάγκη φιλοτιμία για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας  με το περιεχόμενο της πρότασης του ΚΚΕ, έγιναν συνήγοροι της ΝΔ.

«Οι προτάσεις για Προανακριτική Επιτροπή ”πατούν” στη διαφωνία τους με την πρόταση του ΚΚΕ γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους με την πολιτική της απελευθέρωσης που υπηρέτησαν ως κυβερνήσεις, κυρίως από το 1997 που ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται αυτό το έγκλημα», υπογράμμισε.

Σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας χαρακτήρισε «ασπιρίνες» τα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία -κατά τον ίδιο- «σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα των πολιτών», υπογραμμίζοντας ως πραγματικές αιτίες την πολιτική «απελευθέρωσης» στον τομέα της ενέργειας.

Κλείνοντας, συμπλήρωσε ότι το να μιλάει η κυβέρνηση για «φορολογική δικαιοσύνη», μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

«Με το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού φορτώνονται στην ουσία τα βάρη σε μισθωτούς και επαγγελματίες ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόνο το 5% των φόρων και απολαμβάνουν σειρά φοροαπαλλαγών», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα