back to top
31 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

31 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Δ. Παπαστεργίου: Έρχεται ο ψηφιακός βοηθός, στόχος μας να κάνουμε την ψηφιακή διακυβέρνηση πιο προσιτή σε όλους

Διαβάστε επίσης

Για τη νέα επoxή της ψηφιοποίησης του κράτους μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ψηφιακό βοηθό στο gov.gr, ο οποίος, έρχεται στη ζωή μας σε λίγες μέρες και -όπως εξήγησε- αποτελεί επί της ουσίας μια πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι μέσω του ψηφιακού βοηθού, ο πολίτης θα μπορεί να πληκτρολογεί ή να εκφωνεί το αίτημά του και εν συνεχεία,  εκείνος θα του απαντά και θα τον καθοδηγεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει.

«Στόχος μας είναι η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για να ταλαιπωρούμαστε λιγότερο αλλά και να κάνουμε την ψηφιακή διακυβέρνηση πιο προσιτή σε όλους», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, με το νέο wallet δεν θα χρειάζεται να εκδίδονται πιστοποιητικά από το δημόσιο για το δημόσιο αλλά ούτε και να διακινούνται ψηφιακά τα ίδια έγγραφα. Όπως εξήγησε, ο πολίτης θα δίνει απλά την έγκρισή του ώστε η κάθε υπηρεσία ή φορέας να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία που ζητούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

Εξάλλου, τόνισε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών, όπου δεν χρειάζεται.

«Κάθε μέρα ψηφιοποιούμε νέες υπηρεσίες. Την προηγούμενη τετραετία καταφέραμε να διασυνδέσουμε όλα τα συστήματα του Δημοσίου και πλέον, το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσουμε κομμάτια τους. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος κάποια υπηρεσία να ζητά από τον πολίτη πιστοποιητικό γέννησης, όταν τα συγκεκριμένα υπάρχουν στα συστήματα του Δημοσίου», σημείωσε.

Σχετικά με την αποχή από τα καθήκοντά τους από σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου που αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι αντιδρώντας στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων, επισήμανε: «Θεωρώ ότι έγινε μια σε βάθος κουβέντα στα σημεία που δημιουργούσαν αμφιβολίες στους συμβολαιογράφους. Εκτιμώ ότι άρθηκαν οι όποιες διαφωνίες και αναμένουμε την Πέμπτη την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου που ελπίζω και περιμένω να είναι προς την κατεύθυνση που συζητήσαμε και συμφωνήσαμε τις προηγούμενες ημέρες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα