back to top
16.6 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Π. Παπαδάκος: Σημαντικός παράγοντας για τη μείωση της κίνησης στην Αθήνα τα αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Διαβάστε επίσης

Για την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Αθήνα που αποτελεί καθημερινό πλέον μοτίβο για τους κατοίκους της και που γίνεται ακόμα πιο έντονη την περίοδο των εορτών, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Τασούλα Επτακοίλη ο Συγκοινωνιολόγος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Πάνος Παπαδάκος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν η πολιτεία δεν λάβει συγκεκριμένα μέτρα, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τις μετακινήσεις.

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Αθήνα δεν βρίσκεται σε καλό επίπεδο σε ότι αφορά στο συγκοινωνιακό της δίκτυο. Δεν καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα δίκτυα και τα μέσα κυρίως σταθερής τροχιάς που χρειάζεται μια πόλη του μεγέθους της Αθήνας, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα μετρό το οποίο είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες της πόλης και δημόσιες συγκοινωνίες οι οποίες κινούνται επιφανειακά στους δρόμους σε ένα μποτιλιαρισμένο οδικό δίκτυο , επομένως, να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μετακινήσεις των κατοίκων», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το ΙΧ δεν αποτελεί ενναλακτική λύση πουθενά στον κόσμο.

«Τα δημόσια μέσα και άλλες μορφές μετακίνησης που και αυτές αρχίζουμε σταδιακά και τις γνωρίζουμε αλλά δεν τις έχουμε ακόμα αξιοποιήσει και εντάξει στην καθημερινότητά μας αλλά και η υλοποίηση έργων υποδομών σε μια πόλη όπως η Αθήνα είναι οι ενδεδειγμένες εναλλακτικές λύσεις που θα δημιουργήσουν ανάσες στο κυκλοφοριακό. Η χρήση του αυτοκινήτου δεν είναι λύση».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα υστερούν τόσο σε ποιότητα όσο και σε δυνατότητες καθώς δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του όγκου των πολιτών ενώ και σε επίπεδο μελετών υπάρχει πρόβλημα.

«Η τελευταία μεγάλη συγκοινωνιακή μελέτη που έγινε για την Αθήνα πέραν αυτής για το μετρό τη δεκαετία του ’90, ήταν το Γενικό Σχέδιο Μεταφορών του ΟΑΣΑ στα τέλη του 2000 και η οποία, εξαιτίας της επερχόμενης οικονομικής κρίσης δεν υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της», τόνισε.

Εκτίμησε πάντως ότι  τα μέσα μεταφοράς πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικά για τους πολίτες και τα υφιστάμενα δίκτυα να λειτουργούν πιο αποδοτικά ώστε να τα επιλέγουν για την μετακίνησή τους, έναντι των ΙΧ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα