back to top
36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

36.1 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μ. Πλειώνης: Ναι στη συνεργασία, όχι στην υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπ. Κλιματικής Κρίσης

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση σχετικά με την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Οι επιστήμονες και ερευνητές του ΕΑΑ επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την πρόοδο της έρευνας στην Ελλάδα και για το ίδιο το ΕΑΑ ως ερευνητικό κέντρο. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι αυτή η κυβερνητική απόφαση αποκαλύπτει μια θεμελιώδη έλλειψη αναγνώρισης και κατανόησης των μοναδικών λειτουργικών και διαχειριστικών πτυχών που απαιτούνται για την επίβλεψη και την υποστήριξη ενός ερευνητικού κέντρου.

«Τα ερευνητικά κέντρα γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, λειτουργούν ανεξάρτητα. Θα είναι εξαίρεση στην Ελλάδα αν ένα ερευνητικό κέντρο υπαχθεί σε υπουργείο, θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία», τόνισε μεταξύ άλλων,  μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελεωνόρα Ορφανίδου, ο Μανώλης Πλειώνης Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ξεκαθάρισε ότι το ΕΑΑ θέλει τη συνεργασία και γνωστοποίησε ότι διαχρονικά ενισχύουν την πολιτεία και προσπαθούν να συνεργαστούν με την πολιτική προστασία.

«Δεν είναι ότι δεν θέλουμε τη συνεργασία, τη θέλουμε και γι’ αυτό είμαστε μαζί στην προσπάθεια και υποστηρίζουμε, με όλους τους δυνατούς τρόπους, το έργο του Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επομένως είμαστε σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα. Αυτό που πρέπει να ξέρει ο κάθε πολίτης είναι ότι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τα άλλα Ερευνητικά Κέντρα, διαχρονικά ενισχύουμε την πολιτεία και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την πολιτική προστασία. Έχουμε κάνει παρουσιάσεις, έχουμε καλέσει τα συναρμόδια υπουργεία για να παρουσιάσουμε τα εργαλεία μας, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια δυσκολία», υπογράμμισε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μία λύση, σύμφωνα με τον κ. Πλειώνη θα ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας -όπως εξάλλου είχε προτείνει ήδη όπως είπε, από τις αρχές του 2022- χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν διαδικασίες για την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο.

«Θέλουμε να συμμετέχουμε σε αρμόδιες Επιτροπές, αλλά με τρόπο που να μην απαιτεί «υπαγωγή στο Υπουργείο. Θέλουμε να αναπτύξουμε διόδους ανάπτυξης και συνεργασίας με το κράτος κι όχι να υπαχθούμε σε κάποιο υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Πλειώνης εκτίμησε, ότι «η αλλαγή που ζητούν θα επιφέρει προβλήματα στη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων στην Ελλάδα, επειδή λειτουργούν με ειδικό καθεστώς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα