back to top
18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Την επενδυτική βαθμίδα έδωσε στην Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+).

Είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο. Μεγάλη εθνική επιτυχία χαρακτηρίζει την αναβάθμιση ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης η οποία, όπως τονίζει μεταξύ άλλων, “δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης”.

Κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας με τη Χαμάς. Το Κατάρ δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες, μαζί με τους εταίρους του, για την επαναφορά της εκεχειρίας σημειώνοντας ότι «ο συνεχής βομβαρδισμός της Γάζας περιπλέκει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες και επιδεινώνει την ανθρωπιστική καταστροφή». Λευκός Οίκος και Ισραήλ επιρρίπτουν στη Χαμάς την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς παραβίασε πρώτη την κατάπαυση του πυρός εξαπολύοντας πυραυλικές επιθέσεις, κάτι που εξανάγκασε το Ισραήλ σε αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι υπό ομηρεία παραμένουν 137, ανάμεσά τους 17 γυναίκες και παιδιά.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Δαμασκού, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Συρίας. Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της συριακής πρωτεύουσας λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το τρίτο νησί, που εντάσσεται στο πρόγραμμα μετασχηματισμού σε πράσινο, τον Πόρο, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι. Αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας των θαλασσών και της γαλάζιας οικονομίας για την Ελλάδα ενόψει και της 9ης διάσκεψης για τους ωκεανούς που θα φιλοξενηθεί στη χώρα μας τον Απρίλιο ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας και τη σύνδεση της διαφύλαξης των οικοσυστημάτων με την βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.

«Η Αθήνα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κλιματική κρίση», δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας από το Ντουμπάι όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Δούκας συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τη Δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» “στις συζητήσεις του με Δημάρχους από όλον τον κόσμο, από το Σαντιάγο της Χιλής μέχρι την Μπογκοτά της Κολομβίας και τη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, η παραδοχή ήταν κοινή: Η μάχη αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων πρέπει να δοθεί μαζί με τη μάχη για κλιματική δικαιοσύνη”.

Η Νότια Κορέα έθεσε σε τροχιά τον πρώτο της κατασκοπευτικό δορυφόρο, με έναν πύραυλο Falcon 9 που εκτοξεύτηκε χθες από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πρόκειται για την απάντηση της Σεούλ στην εκτόξευση ανάλογου δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ πριν από δέκα ημέρες.

Και ο καιρός

Αραιές νεφώσεις στην Αττική. Θερμοκρασία από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα