back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΟΗΕ: Εκτεταμένη αποτυχία της Ρωσίας να προστατεύσει τους αμάχους στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «εκτεταμένη αποτυχία» από την Ρωσία στη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία και ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εκεί εγκλήματα πολέμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την παρακολούθηση που διενεργεί το γραφείο του, υπάρχουν ενδείξεις για «βαριές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και εγκλήματα πολέμου, κυρίως από τις δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι παραβιάσεις αυτές, δήλωσε ο Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, περιλαμβάνουν 142 περιπτώσεις εκτελέσεων αμάχων με συνοπτικές διαδικασίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, καθώς και εξαφανίσεις, βασανισμούς και κακομεταχειρίσεις κρατουμένων, μεταξύ άλλων και με τη χρήση σεξουαλικής βίας.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι διαπράττει φρικαλεότητες ή στοχοποιεί αμάχους στην Ουκρανία.

«Υπάρχει εκτεταμένη αποτυχία από τη Ρωσική Ομοσπονδία στη λήψη επαρκών μέτρων για την προστασία αμάχων και την προστασία μη στρατιωτικών στόχων απέναντι στις συνέπειες των επιθέσεων τους», δήλωσε ο Τουρκ στο Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών, αλλά κυρίως της Ρωσίας, χρειάζεται να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Πρέπει να σταματήσουν τη χρήση εκρηκτικών όπλων με εκτεταμένες συνέπειες σε κατοικημένες περιοχές και να χαρτογραφήσουν λεπτομερώς τα ναρκοπέδια», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα