back to top
27.6 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

27.6 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Θ. Γλαβίνας: Εκσυγχρονισμός του δημοσίου πανεπιστημίου θα ήταν η προκήρυξη νέων θέσεων καθηγητών

Διαβάστε επίσης

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ελευθερία ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, άρα, είναι πράγματι μία κατάσταση που δεν θα αρνηθούμε ότι πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα προτιμούσαμε να έχει προηγηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, για να υπάρξει ενδελεχής διάλογος, όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας.

Μιλώντας στο «Action 24» τόνισε ότι «δεν γνωρίζω, αν κάπου στην Ευρώπη ξένα, αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν τα δικά τους αξιοπρεπή παραρτήματα. Υπάρχουν πράγματι ιδιωτικά πανεπιστήμια, όμως τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι πάντα τα δημόσια πανεπιστήμια. Όλα όσα γνωρίζουμε και είναι φημισμένα, είναι δημόσια πανεπιστήμια. Τα πρότυπά μας είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία. Δεν θα θέλαμε η Ελλάδα να γίνει Βουλγαρία ούτε στην εκπαίδευσή της, ούτε στην οικονομία της. Δεν θα θέλαμε δεκάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια αμφιβόλου ποιότητας, ενός ορόφου με εμπορευματοποίηση πτυχίων».

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η δημόσια, δωρεάν παιδεία αποτέλεσε και αποτελεί έναν μοχλό κοινωνικής κινητικότητας. Δόθηκαν ευκαιρίες σε δεκάδες παιδιά, κατώτερων οικονομικά τάξεων, κυρίως αλλά όχι μόνο από την περιφέρεια, τα οποία μπόρεσαν και έγιναν επαγγελματίες, επιστήμονες, επιχειρηματίες μέσα από τις σπουδές τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τα κατάφεραν και αρκετοί διαπρέπουν και στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια σχολίασε: «Άκουσα τον κ. Πιερρακάκη να λέει ότι το 2025-2026 θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Θα είναι τόσο γρήγορα έτοιμα campus, εργαστήρια, υποδομές, πρόσληψη καθηγητών; Εμείς τέτοιο πανεπιστήμιο θέλουμε. Διάβαζα πριν λίγες μέρες ότι η Κύπρος απαγόρευσε την ίδρυση ενός νέου ιδιωτικού πανεπιστημίου γιατί δεν είχε έτοιμες φοιτητικές εστίες».

Ο κ. Γλαβίνας σημείωσε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει ιδεολογική εμμονή να αλλάξει το άρθρο 16. Θα προτιμούσα το πάθος που επέδειξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και χειροκροτούσαν όρθιοι τον πρωθυπουργό όταν εξήγγειλε το σχετικό μέτρο στον Προϋπολογισμό, να το επιδείκνυαν όταν θα εξήγγειλε τη βαθιά ενίσχυση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων με ανέγερση φοιτητικών εστιών και προκήρυξη νέων θέσεων καθηγητών. Εκσυγχρονισμός θα ήταν να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και, παράλληλα, να υπάρχει και μία μη κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυστηρούς κανόνες. Περιμένουμε να δούμε το τελικό νομοσχέδιο. Δεν ξέρω ποιος θα έρθει να επενδύσει τόσα εκατομμύρια όταν θα εκκρεμεί μια προσφυγή στο ΣτΕ, εφόσον υπάρχει το άρθρο 16».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την ανακήρυξη της Ελλάδας ως «χώρας της χρονιάς 2023» από τον Economist, ο κ. Γλαβίνας υπενθύμισε αρχικά ότι «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απαξιώνουνε τον ξένο τύπο, όπως το Politico, όταν μιλούν για την άσχημη μοίρα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα» και σχολίασε ότι «ο Economist δεν ζει στην Ελλάδα. Τα οικονομικά, για πάρα πολύ κόσμο, δεν είναι αυτά που θα έπρεπε και η ακρίβεια θεριεύει. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με ευθύνη της κυβέρνησης. Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προκαλεί το κοινό αίσθημα με αύξηση των μισθών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα