back to top
14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μακρόν για Ζακ Ντελόρ: Συμφιλίωσε την Ευρώπη με το μέλλον της

Διαβάστε επίσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέτισε σήμερα εθνικό φόρο τιμής στη μνήμη του αποβιώσαντος στις 27 Δεκεμβρίου πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, ο οποίος «συμφιλίωσε τη Γαλλία με την Ευρώπη» και «την Ευρώπη με το μέλλον της».

«Ο Ζακ Ντελόρ ουδέποτε κουράσθηκε να εξερευνά για να συμφιλιώνει, ως ιχνηλάτης, να ανοίγει εναλλακτικές επιλογές, να χτίζει γέφυρες», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στην αυλή του μεγάρου Ενβαλίντ (Μέγαρο των Απομάχων), στη διάρκεια της επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολυάριθμων ευρωπαίων ηγετών.

«Το πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης, ο Ζακ Ντελόρ συνέβαλε στη διαμόρφωσή του, γραμμή με γραμμή», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος αποτίοντας φόρο τιμής στον πατέρα του ευρώ, ο οποίος, επικεφαλής της Επιτροπής από το 1985 ως το 1995, εγκαθίδρυσε την ενιαία αγορά, προώθησε την υπογραφή των συμφωνιών του Σένγκεν, άρχισε το πρόγραμμα Erasmus, μεταρρύθμισε την κοινή αγροτική πολιτική…

Ο Ζακ Ντελόρ έκανε να αναδυθεί «η δυνατότητα μιας σοσιαλδημοκρατίας της χειραφέτησης», υπογράμμισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους. «Η δυνατότητα μιας ενωμένης Ευρώπης, αυτής του Σένγκεν, του Erasmus, του Μάαστριχτ, ενωμένης από κοινές αξίες, από την Κομποστέλα μέχρι τα Βαλκάνια, από τον Ατλαντικό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα».

Μερικούς μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίες ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θεωρείται φαβορί στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι ο δρόμος του «συνεχίζεται».

«Ένας δρόμος δύσκολος, απόκρημνος, αυτός που απομακρύνεται από ευκολίες και ψεύτικα προσχήματα, (…), που συνδυάζει το Έθνος και την Ευρώπη, την οικονομική ισχύ και την κοινωνική δικαιοσύνη, το πραγματικό και το ιδεώδες», πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ ως πρώην υπουργό Οικονομίας επί Φρανσουά Μιτεράν (1981-1984), εφήμερη ελπίδα της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 1995, ο οποίος «συμφιλίωσε το σοσιαλισμό της κυβέρνησης με την αγορά και τους Γάλλους με την οικονομία».

Μετά τον επικήδειο του αρχηγού του κράτους, ακολούθησαν στην αυλή του Μεγάρου των Απομάχων το προσκλητήριο νεκρών, η Μασσαλιώτιδα, ο γαλλικός εθνικός ύμνος, και η Ωδή στη Χαρά, ο ευρωπαϊκός ύμνος.

Πολυάριθμοι ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ένας από τους επικεφαλής του στρατοπέδου των εθνικιστών στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στον φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ.

Πρόντες ήταν επίσης, δίπλα στη δήμαρχο της Λίλλης Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, οι πρόεδροι του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα