back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Προς νέα ρύθμιση χρεών για 500.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Διαβάστε επίσης

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νέας ρύθμισης χρεών στην οποία θα μπορέσουν να ενταχθούν οι περίπου 500.000 επαγγελματίες με οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που κινδυνεύουν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φέρεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση καταλήξει σε σχετική απόφαση, οι ανακοινώσεις θα γίνουν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δεδομένου ότι η κλεψύδρα αδειάζει για τους οφειλέτες επαγγελματίες και θα οδηγηθούν σε απώλεια των παροχών υγείας από την 1η Μαρτίου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, όταν ο ΕΦΚΑ προέβη στην τελευταία ευνοϊκή παρέμβαση, από το σύνολο των 800.000 μη μισθωτών οφειλετών, οι μισοί δεν κατέβαλλαν ούτε τις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, που ήταν το προαπαιτούμενο για να τους χορηγηθεί η ασφαλιστική ικανότητα.
Συνέπεια, να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση μόνο σε Δημόσιες Δομές Υγείας.

Ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το οποιο διατηρεί το σχετικό μητρώο οφειλετών, έχει ξεκινήσει την ενημέρωση των ασφαλισμένων μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) αυτής της κατηγορίας, ώστε έγκαιρα να σπεύσουν να αποπληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ, από τα συνολικά 47,16 δισ. ευρώ του χρέους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχει ρυθμιστεί μόλις το 10%, δηλαδή 4,76 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 42,4 δισ. ευρώ βρίσκονται εκτός διαδικασίας ρύθμισης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα