back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Ε. Γαρίνη: Τραγικές οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας

Διαβάστε επίσης

Για σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρα γεγονός που μεταφράζεται σε λιγότερες τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις και αύξηση στις λίστες αναμονής για τους χειρουργικούς ασθενείς, έκανε λόγο η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Ελεάννα Γαρίνη.
«Όταν αναφερόμαστε σε ελλείψεις στα νοσοκομεία, η ειδικότητα των αναισθησιολόγων είναι η πρώτη που μας έρχεται στο μυαλό», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη και αναφερόμενη στο εγκεφαλικό που υπέστη πρόσφατα αναισθησιολόγος λόγω κόπωσης, μετά από την πολύωρη εφημερία της σε στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, τόνισε ότι είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο, οι αναισθησιολόγοι να εργάζονται ακατάπαυστα νυχθημερόν, να καταρρέουν και να νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της εργασιακής εξάντλησης.
«Το συγκεκριμένο γεγονός μας σόκαρε και μας θύμωσε. Η συνάδερφος πήγε κάνει τη βάρδιά της και κατέληξε με εγκεφαλικό. Το burn out είναι κάτι που το περιμέναμε. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σε ερωτηματολόγιο που ετοιμάσαμε και απάντησαν οι συνάδελφοί μας, το 53% αυτών, ανέφερε ότι βρίσκει την κατάσταση απογοητευτική και στα σχόλια τους μιλούσαν για απελπισία και θυμό», υπογράμμισε.
Η κ. Γαρίνη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων είναι μεγάλο σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς πρόκειται για μια ειδικότητα που βαίνει προς εξαφάνιση.
«Σε πολλά νοσοκομεία , οι ελλείψεις ξεπερνούν το 50% και παρόλο που προκηρύσσονται θέσεις, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον καθώς όλοι γνωρίζουν πως έχει η κατάσταση», επισήμανε.
«Είμαστε 950 αναισθησιολόγοι και υπάρχει ένα κενό 30% στις οργανικές θέσεις. Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία, προειδοποιούσε για την κατάσταση από το 2014 και πλέον οι ελλείψεις είναι τραγικές», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, γνωστοποίησε ότι το σοβαρό έλλειμμα της ειδικότητας των αναισθησιολόγων τέθηκε επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στη διάρκεια της οποίας-σύμφωνα με την κ. Γαρίνη – διεφάνη διάθεση να ληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες.
«Η κατάσταση απαιτεί να γίνει κάτι άμεσα, δεν έχουμε άλλο χρόνο», συμπλήρωσε.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα