back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Γ. Κονιδάρης: Ιεράρχες απείλησαν βουλευτές ότι δεν θα εκλεγούν ξανά εάν ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Διαβάστε επίσης

Τη στάση της Εκκλησίας σε σχέση με την μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, σχολίασε μέσω του Αθήνα 9.84, ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Κονιδάρης.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, εκτίμησε ότι εν τέλει , η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερο πρόβλημα επί του ζητήματος από τους βουλευτές της ,παρά από την Εκκλησία δεδομένου ότι πολλοί βουλευτές στηρίζονται στις ψήφους που παίρνουν λόγω της καλής τους σχέση με την Εκκλησία και πρόσθεσε επ’ αυτού: «Πληροφορούμαι ήδη ότι συγκεκριμένοι ιεράρχες κάλεσαν βουλευτές τους οποίους απείλησαν ότι δεν θα εκλεγούν ξανά εάν ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Πρόκειται για μια πράξη ποινικώς κολάσιμη. Αυτό τώρα θα γίνει με ευγενικό τρόπο δια της επιστολής που θα σταλεί στους βουλευτές. Αυτός είναι και ο λόγος που στις μεγάλες εορτές της Χριστανοσύνης διαγωνίζονται να φανούν στην πρώτη σειρά προκειμένου να πάρουν… ψηφαλάκια. Αυτό δείχνει και την ποιότητα του πολιτικού προσωπικού μας αλλά και ότι η Εκκλησία δεν θέλει να ξεκαθαρίσει επ’ ακριβώς τους διακριτούς ρόλους που λέει ότι υπάρχουν. Όταν όμως φτάνουμε στο σημείο τομής ,τότε προκύπτουν πάντοτε διαφορές».

«Η Εκκλησία έχει δικαίωμα να στηρίξει την άποψή της βάσει της οποίας ο γάμος είναι μυστήριο ενώ για την την πολιτεία είναι σύμβαση του αστικού δικαίου, επομένως υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά, δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα στον αστικό κώδικα γινόταν αναφορά για γάμο μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικού φύλου, πλέον, θα κάνει λόγο για άτομα ανεξαρτήτως φύλου» , συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Κονιδάρης υπογράμμισε ότι η αντίδραση της Εκκλησίας είναι ουσιαστικά η επανάληψη μιας κατάστασης που έχουμε ζήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που η πολιτεία προχώρησε σε νομοθέτηση μέτρων, όπως ο πολιτικός γάμος, η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, που η Εκκλησία θεωρεί ότι είναι αντίθετες με το δίκαιό της, σύμφωνα με τους κανόνες της.

«Πάντοτε η Εκκλησία τηρούσε μια πιο συντηρητική στάση. Όμως, η κοινωνία έχει αλλάξει και πρέπει και η Εκκλησία να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. Το επίμαχο νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά η εξίσωση μιας μειοψηφίας που πρέπει να απολαμβάνει και αυτή τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους. Αυτοί οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από την κλασική οικογένεια και σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύεται από αυτό το νομοσχέδιο ο ρόλος και η θέση της εκκλησίας μεταξύ των πιστών ή η οικογένεια με την κλασική της έννοια. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου δίνει τη δυνατότητα στους κατά τόπους μητροπολίτες να δράσουν αναλόγως και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί θερμοκέφαλοι οι οποίοι μπορεί να οργανώσουν συλλαλητήρια και δεν σκέφτονται ότι μπορεί να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά και να συμπαλκούν», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κονιδάρης επισήμανε: «Είναι προφανές ότι ο νόμος δεν θα επιλύσει όλα τα ζητήματα. Θα δημιουργηθούν στη συνέχεια και ερμηνευτικά διότι προσπαθεί να αποφύγει τις γωνίες, όμως, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα απευθείας επεμβάσεων μητροπολιτών στο πολιτικό προσωπικό της χώρας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα