back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα παρούσα σε κάθε ενέργεια που εξασφαλίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα

Διαβάστε επίσης

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο», τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων υποθέσεων της Βουλής, για τις εξελίξεις στον χώρο της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα μετάσχει με μια φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα, στην επιχείρηση που ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι οι ενέργειες των Χούθι δημιουργούν σημαντικότατο πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα και η διαρκής αυτή απειλή προκαλεί επιβάρυνση στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στα ασφάλιστρα των πλοίων, με συνέπεια να υπάρχει επιβάρυνση στα εμπορεύματα.

«Αυτό βραχυπρόθεσμα και κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικές συνέπειες στο διεθνές εμπόριο, αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών», παρατήρησε ο κ. Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι ήδη υπάρχει μια σημαντική οικονομική ύφεση στην Αίγυπτο λόγω και της διώρυγας του Σουέζ αλλά προβλήματα παρατηρούνται και στις οικονομίες της Ιορδανίας και του Λιβάνου.

Ανακεφαλαιώνοντας ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε  εύθραυστη την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ γενικότερα για τη Μέση Ανατολή, είπε ότι «η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι καλή, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση αποκλιμάκωση και οι οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες προσκρούουν  σε μείζονα ζητήματα όπως αυτό των προσφύγων και των ομήρων».

Δημήτρης Ράντος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα