back to top
26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Γ. Βάγγος: Τα τρακτέρ θα φτάσουν στην Ακρόπολη – Αν δεν δημιουργηθεί πρόβλημα δεν σε ακούνε, δεν σε βλέπουν, δεν σε παίρνουν στα σοβαρά

Διαβάστε επίσης

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων προανήγγειλε ο συνδικαλιστής Γιάννης Βάγγος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων.

«Τα τρακτέρ θα φτάσουν στην Ακρόπολη, αν δεν δώσει λύση στα προβλήματά μας ο Πρωθυπουργός. Στη Θεσσαλία οι συνάδελφοι βρίσκονται στους δρόμους επί 75 ημέρες… Αν δεν δημιουργηθεί πρόβλημα δεν σε ακούνε, δεν σε βλέπουν, δεν σε παίρνουν στα σοβαρά» διεμήνυσε μέσω του Αθήνα 984 και τόνισε πως κάποιες ώρες θα κλείνουν πανελλαδικά σημεία στις εθνικές οδούς.

Μιλώντας από το μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας στους Μιχάλη Λεάνη και Σοφία Μπερετάνου σχολίασε αρνητικά τη στάση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Έθεσε θέμα απώλειας της εμπιστοσύνης απέναντί τους, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες από πλευράς τους θέλουν διάλογο με αξιοπιστία προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.

«Υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης. Δεν μπορεί ο κ Μητσοτάκης να θέτει ως προϋπόθεση διαλόγου το να μείνουν οι δρόμοι ανοικτοί από τους αγρότες. Θέλουμε να μείνουμε στη γη μας. Θέλουμε μια κυβέρνηση για να συνεργαζόμαστε κι όχι να είναι αντίπαλός μας. Όμως, χάθηκε η εμπιστοσύνη ανάμεσά μας επειδή χρησιμοποιεί επικοινωνιακά ψέματα  και αυτό είναι το κακό» .

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως  όταν ο αγροτικός κόσμος βγήκε στα μπλόκα, με τον μόνο άνθρωπο που συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Όπως είπε «Δεν είδε τους καθ ύλην αρμόδιους, τους επικεφαλής των υπουργείων Ενέργειας, Οικονομικών, Ανάπτυξης ή Ενέργειας»

Ακολούθως,  εγκάλεσε την κυβέρνηση για την απώλεια των κοινοτικών επιδοτήσεων υποστηρίζοντας πως «με δική της ευθύνη χάθηκε το 50% των ευρωπαϊκών πόρων για το 2023. Έκανε λάθος παζάρι και δεν ξέρουμε που πήγαν…Τα τελευταία έξη χρόνια έχουν αλλάξει έξη προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διαχειρίζεται ρευστό 2,5 δισ που κατευθύνονται σε 550 χιλιάδες αγρότες ως ενίσχυση για να πληρώσουν ενοίκια, φροντιστήρια και άλλες υποχρεώσεις» ενώ υπογράμμισε ότι πλέον οι Έλληνες αγρότες έχουν στην ιδιοκτησία τους λιγότερο από το 30% της γης που καλλιεργούν.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ο Γιάννης Βάγγος υπενθύμισε τη στάση του κ. Αυγενάκη τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν η Θεσσαλία ζούσε ημέρες Αποκάλυψης με την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, «κι εκείνος λίγες ημέρες πριν από τις Περιφερειακές εκλογές διεμήνυε στους αγρότες ότι δεν θα πάρουν όπως πρέπει τις ενισχύσεις αν δεν ψηφίσουν τον Κώστα Αγοραστό».

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα έρχονται και βάζουν επικεφαλής του ΟΠΕΚΕΠΕ έναν δικό του άνθρωπο (του κ. Αυγενάκη), ένα παράγοντα που τον είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού»

Όπως δήλωσε  «οι αγρότες δεν θέλουν ως επικεφαλής του Οργανισμού παιδιά από τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας, γιατί έχουμε ανάγκη από τεχνοκράτες και θέλουμε λύσεις. Όχι όποιος έχει αποτύχει στο ποδόσφαιρο να τον βάζουν να διαχειριστεί 2,5 δισ κοινοτικά χρήματα. Τινάχθηκε στον αέρα ο προϋπολογισμός…»

Και διερωτήθηκε αν όλος αυτός ο κόσμος είναι όντως υποκινούμενος, κατά τη θεώρηση του κ. Αυγενάκη, στον οποίο καταλόγισε αδικαιολόγητη στάση απέναντι στον κλάδο.

«Όταν ήρθε εδώ περιμέναμε επτά ώρες να τον δούμε και στο τέλος στις εννέα το βράδυ μας είπε πως δεν είμαστε θεσμικοί εκπρόσωποι ώστε να συζητήσει μαζί μας…όταν τινάζεις στον αέρα μια ολόκληρη Περιφέρεια σαν την Θεσσαλία τότε δεν έχεις πια τι να χάσεις…. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται τον απλό κόσμο αφού έχει καβαλήσει το καλάμι με το ποσοστό του 41% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, αλλά το ίδιο είχε πάρει και ο Κώστας Μπακογιάννης κι όλοι είδαμε που πήγε… ».

Για τα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι  έχουν σταλεί  στο Πρωθυπουργό και χωριστά εκείνα που αφορούν στη Θεσσαλία.

«Ζητάμε, μεταξύ άλλων, αφορολόγητο πετρέλαιο επειδή το κόστος παραγωγής έχει ξεφύγει και δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στα προϊόντα τρίτων χωρών, αφού τα ράφια στα σούπερ μαρκετ έφτασαν να γεμίζουν με τρόφιμα από την Αίγυπτο ή την Ουκρανία».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι κατέληξε να είναι προτιμητέα η καλλιέργεια σταριού, καθώς είναι άνυδρο και δεν επιβαρύνεται ο αγρότης με το κόστος του ρεύματος όταν τεθούν σε λειτουργία τα μοτέρ στα μηχανήματα. «Η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 84% το 2023 και κάποιοι κοιτούν τον Δείκτη του Χρηματιστηρίου…παίζουν κυριολεκτικά στα ζάρια τις ζωές μας επειδή εκτινάχθηκε η τιμή του ηλεκτρικού»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα