back to top
20.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

20.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ν. Λαλιώτης (Πρόεδρος ΔΣ Αθήνα 9.84): O σταθμός της πόλης θα μπορούσε να γίνει κάτι ευρύτερο από μια ραδιοφωνική συχνότητα

Διαβάστε επίσης

«O Αθήνα 984 θα μπορούσε να γίνει κάτι ευρύτερο από μια ραδιοφωνική συχνότητα. Ένας πολιτιστικός οργανισμός, μια κοινότητα που θα επεκταθεί και σε τομείς του πολιτισμού, όπως οι εκδόσεις, η διοργάνωση ημερίδων, συναυλιών ή σεμιναρίων.
Θα μπορούσε επίσης να αναλάβει πρωτοβουλίες με εκστρατείες που θα στηρίξουν τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τη φιλοζωία, ώστε να γίνει σημείο αναφοράς και πολιτισμού στην πόλη.
Σταθερά προσανατολισμένος πάντα στην ποιότητα της δημοσιογραφίας, όπως αποτυπώνεται στις εκπομπές του. Γιατί, η εποικοδομητική δημοσιογραφία αποτελεί ευρωπαϊκή τάση, κινηματικού χαρακτήρα σηματοδοτώντας την ανάγκη των κοινωνιών να φωτίζεται η πραγματική διάσταση των καταστάσεων και να δίνονται λύσεις».

Αυτές οι σκέψεις προσδιορίζουν το όραμα του νέου προέδρου του ΔΣ του Αθήνα 984 Νίκου Λαλιώτη για το μέλλον του ιστορικού σταθμού της πόλης, που σε λίγους μήνες συμπληρώνει 37 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα ερτζιανά, όπως τις αποτύπωσε στη συνομιλία του με την Έλενα Χατζηϊωάννου, στην εκπομπή «Παλίρροια των αισθήσεων» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου.

Άνθρωπος του πολιτισμού, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος της γραμματείας Πολιτισμού του Κόμματος, με αρθρογραφία πάνω στην κουλτούρα της βίας, τις υπόγειες κοινωνικές διεργασίες και προβληματισμό για τον αν ο εκχυδαϊσμός μιας κοινωνίας συνιστά προανάκρουσμα εκφασισμού της, ο Νίκος Λαλιώτης είναι μια προσωπικότητα με ευγένεια αλλά και τόλμη.

Κλασσικός πιανίστας με σπουδές στο “Birmingham Conservatoire” και στο “Athenaeum”, στο ενεργητικό του μετρά συνεργασίες με σημαντικούς Έλληνες μαέστρους. Είναι συνιδρυτής της παιδικής πολυπολιτισμικής χορωδίας “Polyphonica”, ενώ μετείχε σε τρείς εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, το 2019 και το 2023  ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α Αθηνών, καθώς επίσης και στις Δημοτικές Εκλογές στο Δήμο Αθηναίων όπως και στις τελευταίες με τον συνδυασμό του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Μια ζωή λοιπόν μέσα στη μουσική και στα κοινά. Δηλώνει…φανατικός ακροατής του Αθήνα 984 από τη στιγμή της ίδρυσής του. Χαρακτηρίζει απροσδόκητη την τοποθέτηση στην προεδρία του, αλλά ταυτόχρονα χαίρεται επειδή θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει, λόγω γνώσης του αντικειμένου.

«Άκουγα και ακούω ραδιόφωνο. Ήμουν παιδί όταν ιδρύθηκε ο 984 και βέβαια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα βρισκόμουν εδώ … Η γοητεία του μέσου έγκειται στο γεγονός ότι σε συντροφεύει όλες τις στιγμές της ζωής σου. Από τις πιο χαρούμενες μέχρι τις πιο δύσκολες, ενώ ταυτόχρονα έχει έναν χαρακτήρα αιφνίδιου και απροσδόκητου που μαγεύει όπως η ίδια η ζωή. Με την έννοια ότι επειδή υπάρχει ένα πρόσωπο πίσω από το μικρόφωνο, δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς που θα τον οδηγήσει ή τι θα πει την επόμενη στιγμή…Δεν συγκρίνεται με την εικόνα…Ο Αθήνα 984 μου κρατούσε παρέα και στις σκοπιές στο στρατό».

Σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του, ο Νίκος Λαλιώτης σημειώνει πως «ο Αθήνα 984 έφερε πραγματική αλλαγή στα πράγματα και όχι μόνον στα μουσικά», οδηγώντας στη διατύπωση του ερωτήματος πως συνδιαλέγονται Τέχνη και Πολιτική.

«Η πολιτική και η μουσική ήταν πάντοτε στο κύκλο των ενδιαφερόντων μου» παραδέχεται για να συμπληρώσει πως μπήκε στην πολιτική το 2015, όταν όλοι την εγκατέλειπαν και δεν αποτελούσε δέλεαρ ανέλιξης.

«Οι συγκυρίες με οδήγησαν σε αυτό το βήμα. Να μπω με άλλα λόγια στην πολιτική όταν ακριβώς ξεσπούσε η κρίση στη χώρα… Κυρίως, η σκέψη ότι είναι εύκολη η αδάπανη κριτική από τον καναπέ, αλλά να θέλεις πραγματικά να κάνεις κάτι θα πρέπει να το κάνεις από μέσα. Και η συνειδητοποίηση της προσωπικής ανάγκης να κάνω κάτι που να έχει νόημα. Καταθέτοντας προτάσεις.. Δεν το μετάνιωσα.».

Επιστροφή στο ραδιόφωνο …Οδηγός στην πρώτη περιπλάνηση του Νίκου Λαλιώτη στα μονοπάτια του ραδιοφωνικού ήχου, ένας εξάδελφος ραδιοπειρατής. Εκείνος τον έμαθε να κάνει τις πρώτες του αφιερώσεις… Ως μέντορα όμως και γκουρού αναγνωρίζει τον Γιάννη Πετρίδη, αφού -όπως αναφέρει – επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το μουσικό του κριτήριο, ανοίγοντας τη βεντάλια στα ακούσματά του, σε μια εποχή που δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση στη μουσική και το χαρτζιλίκι ξοδευόταν σε δίσκου βινυλίου.

Η κλασσική μουσική παιδεία άραγε δεν θα μπορούσε να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τις μουσικές επιλογές ενός πιανίστα; Πόσο μάλλον όταν -όπως ο ίδιος- ξεκίνησε την ενασχόλησή του από παιδί;

«Ένας πιανίστας μπορεί να απολαμβάνει κάθε είδους μουσική χωρίς αποκλεισμούς ή ταμπού. Σε τίποτε δεν στέκεται εμπόδιο η κλασσική μουσική παιδεία». Παρότι παραδέχεται πως «το πιάνο είναι στ αλήθεια ένας δύσκολος δρόμος με πολλές λύπες, αλλά και χαρές»

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι μουσικές που επέλεξε ο Νίκος Λαλιώτης όταν του ζητήθηκε να αναλάβει την μουσική επένδυση της  πρώτης παρουσίας του  σε εκπομπή του σταθμού της πόλης. Kadebostany, David Bowie, Sade, Amy Winehouse, Adele, Sharon Covacs ήταν ομολογουμένως ευχάριστη έκπληξη. Και όχι η μόνη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα