back to top
17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ κατά Βαϊνά: Ψευδές ότι εμπλέκομαι στο κλείσιμο του server – Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη

Διαβάστε επίσης

Σάλος έχει προκληθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τις καταγγελίες για την εμπλοκή του αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευστάθιου Ευσταθόπουλου στην δολιοφθορά στον διακομιστή του Ιδρύματος, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή των διαδικτυακών εξετάσεων τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παντελής Βαϊνάς μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «συμβολικό κλείσιμο του σέρβερ», ως μέρος της αντίδρασης στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο σέρβερ έκλεισε για 1 ώρα με τη συμφωνία του αντιπρύτανη κ. Ευσταθόπουλου».

«Την Δευτέρα στο κέντρο Πληροφορικής του ΕΚΠΑ υπήρχε μια κινητοποίηση του συλλόγου Διοικητικών η οποία είχε δημοσιοποιηθεί από την Παρασκευή» είπε ο κ. Βαϊνάς και πρόσθεσε: «Η κινητοποίηση δεν είχε στόχο να κάνει καμία δολιοφθορά. Είχε ένα αίτημα στο οποίο υπήρξε συνεννόηση να διακοπεί ο σέρβερ συμβολικά ώστε να δείξει την αντίθεσή της κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές δεν έπαθαν τίποτα που περίμεναν μία ώρα. Κάθε κινητοποίηση έχει ένα κόστος». Περιγράφοντας τις λεπτομέρειες της δολιοφθοράς σημείωσε ότι «το κτήριο ήταν κλειστό, δεν μπήκε κανένας μέσα, παρουσία του προϊσταμένου του τμήματος ζητήσαμε να γίνει μία διακοπή» και αποκάλυψε ότι «με τον αντιπρύτανη συζητήσαμε σε ανοιχτή ακρόαση σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης πόση ώρα θα πέσει ο σέρβερ. Η διακοπή του σερβερ έγινε από απόσταση και ο κ. Ευσταθόπουλος συμφώνησε. Εμείς λέγαμε για δύο ώρες, ο αντιπρύτανης για 15 λεπτά και καταλήξαμε έπειτα από διαπραγμάτευση στη μία ώρα. Τη διακοπή την έκαναν σε συνεννόηση ο προϊστάμενος του τμήματος με τον κ. Ευσταθόπουλο. Υπάρχουν μάρτυρες και δημοσιογράφοι που ήταν μπροστά. Είχαμε μία ώρα διακοπή».

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ευσταθόπουλου, ο οποίος τόνισε με δηλώσεις του τα εξής: «Ενημερώθηκα ότι ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ κ. Βαϊνάς, δήλωσε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι εγώ “κατέβασα” τον server του Πανεπιστημίου τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό είναι προδήλως ψευδές και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αντίθετα εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει το συντονισμό της υλοποίησης των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει με εντολή του Πρύτανη τη διενέργεια της ΕΔΕ. Αυτό που έγινε με τον server το έχω ήδη χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά και παράνομη ενέργεια σοβαρού βαθμού. Αν ο κ. Βαϊνάς δεν ανακαλέσει όσα ανυπόστατα δήλωσε για μένα, είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη δικαιοσύνη» τονίζει ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ έχει αποφασίσει ομόφωνα να διεξαχθούν εξ αποστάσεως οι εξετάσεις, σε όσες Σχολές και Τμήματα δεν είναι δυνατή η διενέργειά τους δια ζώσης. Την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, η εξεταστική πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου. Για τα γεγονότα της Δευτέρας, η διοίκηση του ΕΚΠΑ αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας διακόπηκε η λειτουργία του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου του Πανεπιστημίου, μέσα από το οποίο διενεργούνται οι εξ αποστάσεως εξετάσεις των φοιτητών, για περίπου μία ώρα. Λόγω της διακοπής στο διάστημα αυτό, αναβλήθηκαν οι εξετάσεις σε δύο μαθήματα στη Νομική Σχολή, σε ένα στη Φιλοσοφική Σχολή, σε δύο μαθήματα στη Σχολή Θετικών Επιστημών και σε τρία στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, τα οποία επαναπρογραμματίστηκαν. Οι εξετάσεις στα υπόλοιπα μαθήματα τόσο στις ανωτέρω Σχολές όσο και στις υπόλοιπες Σχολές του ΕΚΠΑ διενεργήθηκαν κανονικά, είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως.

Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΚΠΑ έθεσε σε αναστολή καθηκόντων, μόλις πληροφορήθηκε τις δημόσιες δηλώσεις του, υπάλληλο ο οποίος ο ίδιος δήλωσε ότι είχε καθοριστική εμπλοκή στο συμβάν, ενώ ενημέρωσε και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ έχει λάβει επιπλέον μέτρα φύλαξης του κτηρίου του Κέντρου Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου, όπου βρίσκονται τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα του Ιδρύματος και παράλληλα δημιουργούνται υποδομές για εφεδρικό υπολογιστικό σύστημα».

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, για να ανασταλεί η ΕΔΕ σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων που είχαν εμπλοκή στο συμβάν, ενώ έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση στις 11 το πρωί της Πέμπτης, μία ώρα πριν το καθιερωμένο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα