back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

M. Κρόκος: Οι αγρότες δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης και έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία για το σημερινό παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι αγρότες διαμηνύουν με κάθε τρόπο ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

Ο Μιχάλης Κρόκος, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και στον Νίκο Καρούτζο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Δίνουμε έναν αγώνα επιβίωσης. Η σημερινή ημέρα δεν θα είναι η τελευταία των κινητοποιήσεών μας. Το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα είναι μέρος της πίεσης που πρέπει να υπάρχει προς την κυβέρνηση. Στέλνουμε το μήνυμα ότι τα μέτρα που εξήγγειλε δεν μας ικανοποιούν και ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθούν λύσεις που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής καθώς και ζωτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για να λύσουν τα προβλήματά μας. Περιμένουμε λύσεις στα πέντε αιτήματα που ομόφωνα έχουμε συμφωνήσει όλα τα μπλόκα και οι αγροτικοί σύλλογοι, πανελλαδικά. Μετά το συλλαλητήριο θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και αναλόγως θα κινηθούμε», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κρόκο το σημερινό συλλαλητήριο θα είναι πρωτόγνωρο για την Αθήνα, ίσως το πιο μαζικό που έγινε ποτέ, με κάθοδο τριψήφιου αριθμού τρακτέρ και αυξημένη συμμετοχή αγροτών σε σχέση με το παρελθόν, τονίζοντας παράλληλα  την αλληλεγγύη μεταξύ των αγροτών και της κοινωνίας,

«Όλο το προηγούμενο διάστημα στα μπλόκα και στις κινητοποιήσεις μας είχαμε τη στήριξη των απλών πολιτών. Αυτή είναι και η διαφορά σε σχέση με άλλες κινητοποιήσεις του παρελθόντος, ότι συνολικά ο λαός είναι στο πλευρό μας και όχι απέναντί μας.  Γι αυτό δυσκολεύτηκε η κυβέρνηση να φέρει την κοινωνία κόντρα στην αγωνιζόμενη αγροτιά. Δεν κατάφερε να περάσει τον κοινωνικό αυτοματισμό που επιχειρεί πάντα προκειμένου να αποδυναμώσει τις διαμαρτυρίες», σημείωσε.

Με τους αγρότες να διαμηνύουν ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι η “ταφόπλακά” τους», ο κ. Κρόκος επισήμανε ότι μαζί με τα ζητήματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ που θέτουν οι αγρότες, ευθύνες έχει και η κυβέρνηση.

«Η πίεση που ασκούμε είναι και πανευρωπαϊκή αλλά αντικειμενικά υπάρχουν ιδιαιτερότητες ανά χώρα. Για παράδειγμα, εμείς ζητάμε φθηνό αγροτικό ρεύμα που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να  επιλύσει η ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητάμε , οι αγρότες στην Ευρώπη το έχουν. Επομένως, αυτό άπτεται των αρμοδιοτήτων και της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τι μέτρα θα λάβει», εξήγησε και πρόσθεσε: «Με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες έχουμε ομοφωνία ως προς τα κοινά μας προβλήματα, όμως  στην Ελλάδα έχουμε και δικά μας. Πρέπει ως χώρα να χαράξουμε και δική μας αγροτική πολιτική, εκτός από την κοινή αγροτική πολιτική στην Ευρώπη η οποία σε πολλές περιπτώσεις πριμοδοτεί τις μεγάλες βιομηχανίες σε ότι αφορά στις καλλιέργειες που ξεφυτρώνουν και στη χώρα μας».

Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Έχει αποδειχτεί ότι η  ακρίβεια η οποία τσακίζει κόκκαλα  δεν προέρχεται από τους αγρότες αλλά από τους μεσάζοντες-μεγαλεμπόρους. Εμείς πουλάμε τα προϊόντα μας ακόμα και κάτω της τιμής του κόστους παραγωγής και εκείνοι τα μεταπωλούν σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα