back to top
31.6 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

31.6 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μ. Αποστολάκη για νέους ποινικούς κώδικες: Επικίνδυνος ποινικός λαϊκισμός της κυβέρνησης να νομοθετεί με οδηγό το λαϊκό αίσθημα

Διαβάστε επίσης

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, για τη νέα αλλαγή στους ποινικούς κώδικες, άσκησε μέσω του Αθήνα 9.84, η βουλευτής και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κάνοντας λόγο για επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό και νομοθέτηση με βάσει το λαϊκό αίσθημα και την επικαιρότητα.

Όπως υποστήριξε η κ. Αποστολάκη, μιλώντας στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, «όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να νομοθετεί με οδηγό το λαϊκό αίσθημα και την επικαιρότητα και αυτό μάλιστα να αφορά νομοθετήματα της ποινικής δικαιοσύνης, τότε πρόκειται για έναν επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό». 

Η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ επισήμανε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που οι μεταρρυθμίσεις δεν περνάνε από την νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής αλλά από τρεις δικαστές, αποσπασμένους στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επέκρινε το επιχείρημα του Γιώργου Φλωρίδη, ότι αυτό συμβαίνει διότι στο παρελθόν υπήρξαν μέλη νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που προχώρησαν σε διατάξεις έτσι ώστε να ευνοηθούν οι τότε πελάτες των δικηγορικών τους γραφείων.

«Είναι αδιανόητο το επιχείρημα του κ. Φλωρίδη», τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη και πρόσθεσε: «Είναι αήθης επίθεση προς την νομική και ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Αν υπάρχει ζήτημα με τα πρόσωπα τότε βάζεις άμεμπτα πρόσωπα στην νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, δεν την καταργείς. Δεν είναι λοιπόν γενναίο να κατηγορεί χωρίς να κατονομάζει. Αν έχει παραδείγματα οφείλει να τα κατονομάσει».

Στο σημείο αυτό και με φόντο τις αντιδράσεις για το “παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας” στο νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να προστατέψει κάποιους από την κακουργηματική απιστία και άφησε σαφείς αιχμές για αυτό εναντίον του κ. Φλωρίδη για τη διάταξη που αφορά στη διεύρυνση της αυτεπάγγελτης δίωξης για στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα που είχε καταργηθεί επί υπουργίας Τσιάρα: «Το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει αυτή τη διάταξη καθώς είναι θετική η διεύρυνση ωστόσο υπάρχει το εξής αδιανόητο, ενώ το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου ξεκινά από 1η Μαΐου ενώ ψηφίζεται σήμερα -δεν έχει ξαναγίνει αυτό- η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύει από 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι της 30 Ιουνίου όποια κακουργηματική απιστία θα παραμένει αδίωκτη. Κάποιους συνεπώς πάνε να προστατέψουν. Αφήνω στην κρίση σας το επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης ότι αυτό γίνεται γιατί οι δικηγόροι χρειάζονται χρόνο για να ενημερωθούν», τόνισε με νόημα η κ Αποστολάκη.

Τέλος αναφερόμενη στην Εξεταστική για τα Τέμπη υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να καταθέσει πόρισμα καθώς οι εργασίες της Επιτροπής τελείωσαν με αυθαίρετη απόφαση της πλειοψηφίας: «Είχαμε πει από την αρχή και είχαμε θέσει ζήτημα ελλιπούς και αυθαίρετου καταλόγου ζητώντας αυτός να διευρυνθεί και με άλλους κρίσιμους και σημαντικούς μάρτυρες και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν νοείται ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και έκδοση πορίσματος χωρίς να κληθούν συγκεκριμένοι μάρτυρες. Είναι προφανής λοιπόν ο λόγος γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταθέσει πόρισμα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα