back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Βρυξέλλες-ΚΑΠ: Οι 27 υπουργοί Γεωργίας ψάχνουν μέτρα για τον κατευνασμό των αγροτών

Διαβάστε επίσης

Υπό τον κλοιό των αγροτικών τρακτέρ αλλά και την πίεση που προκαλεί στα κυβερνώντα κόμματα των 27 οι επικείμενες ευρωεκλογές, το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας αναμένεται να  εξετάσει σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το πως να κατευνασθεί η αντίδραση των ερυρωπαίων αγροτών στην  Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της νέας κοινής αγροτικής  πολιτικής (ΚΑΠ), των περιβαλλοντικών προτύπων, του περιορισμού της χρήσης φυτοϋγειονομικών προϊόντων.

Στόχος της Κομισιόν είναι κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα  για άνοιγμα προς συζήτηση τμημάτων της ΚΑΠ και  η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών που εντείνουν τις αυξήσεις των φόρων και τις περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις  αλλά και η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη  για τις επόμενες κινήσεις.

Πολλά κράτη μέλη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα αναμένεται να θέσουν θέμα εξέτασης  της ΚΑΠ, με βάση τις προτάσεις τους. Η απάντηση της Κομισιόν στα αιτήματα αυτά έχει κατ’ αρχήν δοθεί στις 22 Φεβρουαρίου, όταν Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε  έγγραφο στη βελγική Προεδρία στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς. Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα, απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης, ενώ θα χρησιμεύσει ως βάση για συζητήσεις και κοινή δράση με τις χώρες της ΕΕ υπογράμμιζε η Κομισιόν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται  ανταλλαγή απόψεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν από τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο για μείωση του διαχειριστικού κόστους για τους αγρότες στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και άλλης ενωσιακής νομοθεσίας, καθώς και για μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες για απλοποίηση της ΚΑΠ και της νομοθεσίας. Ταυτόχρονα  θα συζητηθούν και συγκεκριμένες ενέργειες  μέσα στις δυνατότητες του δημοσιονομικού πλαισίου και χωρίς  όπως σημειώνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να τίθενται σε κίνδυνο οι συνολικές επιδιώξεις της Πράσινης Συμφωνίας.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ.

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Συμβούλιο των 27 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ενώ αμέσως μετά θα γίνει η δεύτερη συνάντηση της ομάδας υπουργών των χωρών του Νότου (EUMED-9).τον

Το Συμβούλιο θα απασχολήσουν επίσης θέματα βιοασφάλειας και εμβολιασμού, ως απαραίτητα εργαλεία για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη των νόσων των ζώων. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί, τέλος, στα μονομερή μέτρα διαχείρισης της αλιείας που έλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες πάντως φαινονται αποφασισμένοι να φθάσουν μακριά υποστηρίζοντας πώς επιπλέον όλων των άλλων δεν έχουν πλέον ρωσικό αέριο χαμηλού κόστους και η τιμή των λιπασμάτων, για την παραγωγή του φυσικού αερίου, έχει εκτοξευθεί, όπως και οι λογαριασμοί του ρεύματος, καθιστώντας αδύνατο να επωφεληθούν από τη γεωργική δραστηριότητα. Οι διαμαρτυρίες των αγροτών σε πολλές χώρες αρχίζουν να ανησυχούν την Ε.Ε., η οποία πρέπει να επανεξετάσει ορισμένες από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της.

Ο Βέλγος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντέιβιντ Κλαρινβάλ, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα ως σημερινός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέστησε σαφή τον τον φόβο που κλονίζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική -τον ακρογωνιαίο λίθο της Ε.Ε. που απορροφά το ένα τρίτο του κοινοτικού προϋπολογισμού: «Η οργή των αγροτών είναι πολυπαραγοντική. Δεν είναι αναγκαστικά για τους ίδιους λόγους που εκφράζουν από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ανησυχίες τους πρέπει να ληφθούν περισσότερο υπόψη».

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα