back to top
34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Απ. Μούσιος: Εθνικό βίωμα, η τραγωδία στα Τέμπη – Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Διαβάστε επίσης

Πανελλαδικός απεργιακός παλμός στη χώρα σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στην επέτειο συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ μετέχουν περισσότερα από 35 Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα, σωματεία και ομοσπονδίες που προχωρούν σε συγκεντρώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το συλλογικό τραύμα με τους 57 νεκρούς, αλλά και για τη λαίλαπα της ακρίβειας.

Ο Απόστολος Μούσιος, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στη Μαρία Παύλου, χαρακτήρισε τα Τέμπη ιστορικό βίωμα που καθρεφτίζει τις παθογένειες και τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες. Ζήτησε να τιμωρηθούν οι ένοχοι, ενώ παράλληλα αξίωσε πραγματικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και έβαλε στο κάδρο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

*ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ

«Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη είναι ένα ιστορικό βίωμα για όλη την Ελλάδα, όχι μόνον για τους πενθούντες.  Έχει να κάνει με δύο ζητήματα, τα οποία εντάσσονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ: Την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών. Για αυτό ζητάμε να μην επαναληφθούν εθνικές τραγωδίες, ταυτόχρονα να εκδικαστεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν και με γρηγορότερους ρυθμούς και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη»

*ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Πέρα όμως από τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο  Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ ανέδειξε το θέμα της οικονομικής αναβάθμισης των δημοσίων υπαλλήλων, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα απέναντι στην καταιγίδα της ακρίβειας.

«Τα τελευταία 14 χρόνια από την εποχή των μνημονίων και την περίοδο του Covid, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν παρόντες. Από τον τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης, στους ΟΤΑ,  παντού.  Άρα, μπαίνει αίτημα για  άμεση οικονομική αναβάθμισή τους. Ζητούμε πραγματικές αυξήσεις στο 10%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός που το 2022 ήταν στο 9,6% και το 2023  διαμορφώθηκε στο 3,6 %, εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων . Επίσης, είναι καιρός να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις κι όχι νόμοι για τον καθορισμό  της οικονομικής πολιτικής. Σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη, τα συνδικάτα συναλλάσσονται με τις κυβερνήσεις και καταλήγουν στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής. Εδώ, βγαίνει ένας νόμος που  προβλέπει την εισοδηματική πολιτική  για τους δημοσίους υπαλλήλους».

Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε να δοθούν πίσω ο 13ος και 14ος μισθός, το αφορολόγητο των 12 χιλιάδων ευρώ και να προσμετρηθεί  στη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων η προϋπηρεσία στα έτη 2016 και 2017. Ο κ. Μούσιος ζήτησε ακόμη μόνιμους διορισμούς στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και στις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Όπως σημείωσε ενδεικτικά  για την εκπαίδευση «αυτή την ώρα υπάρχουν περισσότεροι από 50 με 52 χιλιάδες αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί, σε ένα  σώμα που αριθμεί 160 χιλιάδες εργαζόμενους.   

*ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,  ΛΟΓΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Πως όμως θα  λειτουργήσουν τα σχολεία, αφού παρόντες στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ δηλώνουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ;

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, τα σχολεία θα λειτουργήσουν με τον κάθε εκπαιδευτικό να αποφασίζει μεμονωμένα αν θα μετάσχει ή όχι στην απεργία. Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια οι μαθητές θα έχουν κενό εφόσον απεργεί ο καθηγητής, ενώ στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά οι εκπαιδευτικοί καλούνται να ενημερώσουν τους γονείς, οι οποίοι οφείλουν  να μη φύγουν. Να μείνουν έξω από το σχολείο, προκειμένου να ενημερωθούν από τον διευθυντή ή από τους εκπαιδευτικούς για το ποιοι απεργούν.

«Οι γονείς θα πρέπει οι ίδιοι -εφόσον έχουν μικρά παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα πηγαίνουν οι ίδιοι σχολείο- να μη φύγουν, να μείνουν έξω από το σχολείο, ώστε  να ενημερωθούν από τον διευθυντή ή από τους εκπαιδευτικούς για το ποιοι εκπαιδευτικοί απεργούν Δεν είναι θέμα περιοχής είναι θέμα προσωπικής επιλογής και απόφασης του εκπαιδευτικού».

*ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Υπάρχει προσωπικό ασφαλείας -βοηθητικό και επιστημονικό- για την εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών» τόνισε ο κ Μούσιος.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα