back to top
35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Π. Μήτκας: Ό,τι κάνουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια, ως εθνική αρχή, το ίδιο θα κάνουμε για τα παραρτήματα που θα ιδρυθούν

Διαβάστε επίσης

Για τον έλεγχο και τα κριτήρια που θα ισχύσουν στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων μίλησε, στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 9.84, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης Περικλής Μήτκας.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που πιστοποιούνται και τα προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων και σημείωσε πως η ΕΘΑΑΕ θα ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ όλων των αρχών της Ευρώπης.

Ο, τι κάνουμε για τα δημόσια πανεπιστήμια, ως εθνική αρχή, το ίδιο θα κάνουμε για τα παραρτήματα που θα ιδρυθούν

«Στην ΕΘΑΑΕ διασφαλίζουμε ότι οι έλεγχοι και η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών των παραρτημάτων των πανεπιστημίων του εξωτερικού θα γίνονται με τα ίδια κριτήρια, τις ίδιες διαδικασίες και στα ίδια πρότυπα που χρησιμοποιούμε και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Το ίδιο θα γίνεται και για τα ερευνητικά τους προγράμματα. Έτσι γίνονται οι διαδικασίες πιστοποίησης σε όλη την Ευρώπη, ώστε να διασφαλίζεται ένα κοινό επίπεδο ποιότητας και να μετακινούνται οι φοιτητές στα πανεπιστήμια της Ευρώπης».

Εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

«Η Εθνική Αρχή θα ελέγχει και θα παρακολουθεί ποιοι είναι οι διδάσκοντες, ποια είναι τα προσόντα τους, τα προγράμματα σπουδών, τα πτυχία και το ερευνητικό τους έργο, το πλάνο έρευνας και ανάπτυξης, τις υποδομές που θα χρησιμοποιήσει το παράρτημα αυτό, τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους φοιτητές. Θα παρακολουθούνται με τους ίδιους δείκτες που χρησιμοποιούμε και για τα δημόσια ΑΕΙ».

Προϋποθέσεις λειτουργείας

«Σύμφωνα με τον νόμο για να αδειοδοτηθούν τέτοιοι οργανισμοί πρέπει στο φάκελο που θα καταθέσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια εκείνα που θα τους επιτρέψουν να να λειτουργήσουν. Δεν ξέρω πόσα από αυτά τα κολλέγια πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις».

Σχολιάζοντας την αναφορά του εκπροσώπου του συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής σχολής (πόσο δίκαιο είναι, όταν για να μπεις στην Ιατρική χρειάζεσαι 19.000 μόρια και τώρα κάποιος θα φοιτά με 19.000 ευρώ)

«Αν το απλοποιήσουμε έτσι, κάποιος θα μπορούσε να πει πως είναι άδικο. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ πως μια μη δημόσια Ιατρική θα δέχεται άτομα χωρίς υπόβαθρο ώστε να ολοκληρώσουν μια τόσο απαιτητική σχολή και τι μέλλον μπορεί να έχει μια τέτοια σχολή αν μπαίνουν παιδιά που δεν πιάνουν ούτε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Δεν νομίζω πως θα έχει μέλλον».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα