back to top
18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Ο. Ζώρας: Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι κρατικά και μη κρατικά πανεπιστήμια λειτουργούν συνεργειακά και αμφίδρομα

Διαβάστε επίσης

Το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη χώρα μας, περιέγραψε στον Αθήνα 9.84, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέας Ζώρας.

Όπως εξήγησε συνομιλώντας με την Αθηνά Κορλίρα και τον Γιάννη Παπαγεωργίου , η εμπειρία από άλλες χώρες του εξωτερικού έχει δείξει ότι τα κρατικά και τα μη κρατικά πανεπιστήμια «λειτουργούν συνεργειακά και αμφίδρομα ως προς το τελικό όφελος» ενώ παράλληλα ενισχύονται τα κρατικά.

Σε ότι αφορά στη συνταγματική αρτιότητα του επίμαχου νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, εκτίμησε ότι οι αντιπαραθέσεις και τα ένθεν κακείθεν επιχειρήματα είναι λιγότερο ουσίας και περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα και αποχρώσεων.

Για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων

«Το αντίστοιχο πείραμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δείχνει ότι ενισχύονται τα κρατικά, ότι δουλεύουν καλύτερα και κυρίως ότι υπάρχει μία συνέργεια μεταξύ των δύο διαφορετικών ιδρυμάτων , με την έννοια της διοίκησης. Συνεπώς, λειτουργούν συνεργειακά και αμφίδρομα ως προς το τελικό όφελος και δεν θα υπάρξει αρνητική επίδραση του ενός έναντι του άλλου. Εκτιμώ ότι σε επίπεδο ακαδημαϊκού ανταγωνισμού, τα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα μας, θα προσπαθήσουν να φτάσουν το επίπεδο των δικών μας κρατικών πανεπιστημίων τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις».

Για το επίμαχο άρθρο 16

«Δεν θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η αλλαγή του άρθρου 16. Η αίσθηση που αποκόμισα παρακολουθώντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είναι ότι όλα τα επιχειρήματα έχουν μία πολιτική και ενδεχομένως και κομματική απόχρωση, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Ακόμα και τα τα νομικά επιχειρήματα που διατυπώθηκαν, δεν μου έδωσαν την εντύπωση μίας επιστημονικής επιχειρηματολογίας. Η συζήτηση για το άρθρο 16, δεν είναι καινούρια, διεξάγεται εδώ και 30 χρόνια. Πρόκειται για ένα άρθρο του 1952 που αφορά στην Παιδεία και έκτοτε έχουν συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές, ιδίως τα τελευταία 15 χρόνια. Επομένως, οποιαδήποτε ερμηνεία δίνεται, είναι οπισθέλκουσας δύναμης προς την εξέλιξη της παιδείας. Ενδεχομένως -και είναι και αυτό στις προθέσεις της κυβέρνησης- να περάσουμε στην τακτοποίηση του θέματος που αφορά το άρθρο 16. Ωστόσο,  αυτή τη στιγμή μας δεν μας αφορά και δεν μας επηρεάζει».

Πόσο γρήγορα αναμένεται η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας

«Πρόκειται για μια στιγμή αλλαγής στο ακαδημαϊκό σκηνικό της χώρας. Όλα τα πράγματα θέλουν μια ωρίμανση και μια προοδευτική διαδικασία. Γίνονται συζητήσεις και σταδιακά τα ιδρύματα αυτών των πανεπιστημίων με τις απαραίτητες προϋποθέσεις θα αρχίσουν να λειτουργούν. Τώρα γίνεται η αρχή η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα