back to top
31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

31.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Μ. Ροκίδη: Οι γυναίκες, θύματα έμφυλης βίας, έχουν πλέον φωνή

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ο Αθήνα 9.84 , αφιερώνει το πρόγραμμά του στη σύγχρονη γυναίκα.

Για το φαινόμενο της έμφυλης βίας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πρωτοφανή έξαρση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε στην Έλενα Μπρέγιαννη και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, η Μελίνα Ροκίδη, Υπαστυνόμος Β’ και προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.

Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο αρνητικό που μαστίζει διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα θύματα έχουν φωνή, τόνισε. «Τα θύματα καταγγέλλουν την κακοποίησή τους και προστατεύονται και οι θύτες πλέον παραπέμπονται στη δικαιοσύνη». 

Αστυνομική Ανταπόκριση

«Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ιδρύσει 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, τα οποία είναι εξειδικευμένα στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων με εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες από πολλά επιστημονικά πεδία.
Κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει ένα τέτοιο ζήτημα, μπορεί να απευθυνθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και από εκεί παραπέμπεται σε μας και εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να την κάνουμε να μας εμπιστευτεί. Το κλίμα οικειότητας χτίζεται από την αρχή, με το που μπαίνει στο χώρο μας το θύμα, είναι ειδικά διαμορφωμένο για να αισθανθεί άνετα, ενώ τα Κέντρα στελεχώνονται από γυναίκες αστυνομικούς. Επίσης προσφέρουμε ψυχολογική υποστήριξη σε συνεργασία με κρατικούς κοινωνικούς φορείς κι υπάρχει ενημέρωση».

Panic button

«Το ζήτημα της έμφυλης, ενδοοικογενειακής βίας απασχολεί πολύ την Ελληνική Αστυνομία. Είναι ένα θέμα επίκαιρο και σε συνεργασία με ιδιωτικό φορέα επικοινωνιών η ΕΛ.ΑΣ. έχει δημιουργήσει το «panic button» (κουμπί πανικού) και πλέον έχει δοθεί η οδηγία να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια κι είναι μια εφαρμογή πολύ χρήσιμη. Δίνεται στα θύματα αφού υποβληθεί η καταγγελία στην ΕΛΑΣ κι έχει στόχο την πρόληψη. Δεν είναι προσβάσιμη από όλους η εφαρμογή. Πρέπει να γίνει καταγγελία στην ΕΛΑΣ, χορηγείται μόνο μέσα από την ελληνική αστυνομία, η εγκατάσταση της εφαρμογής γίνεται στο κινητό τηλέφωνο του θύματος κι είναι ένας τρόπος να ειδοποιηθεί η αστυνομία εγκαίρως».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα