back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά τη διανομή κατ΄ οίκον των ακριβών φαρμάκων

Διαβάστε επίσης

Το νέο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγία Παρασκευή και μαζί και το πιλοτικό πρόγραμμα διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον σε ασθενείς με ειδικές παθήσεις, το οποίο ξεκινά ως το τέλος του μήνα, εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως έγινε γνωστό, από τον υπουργό Υγείας, 1.000 ασθενείς με ειδικές παθήσεις θα παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους έως το τέλος του μήνα στο σπίτι τους.

Πρόκειται για ασθενείς που πάσχουν από:

κυστική ίνωση,

πνευμονική υπέρταση και

νεοπλασίες

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του έτους αναμένεται πώς θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της διανομής φαρμάκων κατ’ οίκον και σε 110.000 ασθενείς σοβαρών παθήσεων.

Σημειώνεται πως, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο από τον Άδωνι Γεωργιάδη η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους ασθενείς είναι η παρακάτω:

Κατά την έκδοση ιατρικής συνταγής στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της (ΗΔΙΚΑ), ο ιατρός ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον και σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον» και συνεχίζει σε άυλη συνταγογράφηση, αφού έχει προηγηθεί η έκδοση άυλης νοσοκομειακής βεβαίωσης από το Σύστημα των Ηλεκτρονικών Ιατρικών Βεβαιώσεων του ΣΗΣ του άρθρου 35 του ν. 4816/2021, όπου αυτή απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Στη συνέχεια, ο ασθενής, εισέρχεται στην αντίστοιχη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον, παρέχοντας τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή, τηρουμένων των διατάξεων για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ο χρόνος παράδοσης των φαρμάκων κατ’ οίκον θα κυμαίνεται από 2 έως 5 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία εκτέλεσης της συνταγής αναλόγως των συνθηκών συντήρησης του φαρμάκου και του τελικού προορισμού, με την επιφύλαξη τυχόν καθυστερήσεων λόγω αργιών, αποστολών σε δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές, έκτακτων καιρικών συνθηκών, απεργιών και οποιουδήποτε άλλου λόγου ανωτέρας βίας.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα