back to top
30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

30.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πούτιν: Η Μόσχα δεν θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ -Aν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται

Διαβάστε επίσης

Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αν η Δύση προσφέρει πολεμικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε αργά χθες Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας ο Πούτιν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά προς τη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αλλά η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Συμμαχίας.

«Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου.υ

«Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα – την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται – είναι εντελώς ανόητη. Είναι απλώς μπούρδες», υπογράμμισε.

Το Κρεμλίνο, το οποίο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πολεμούν εναντίον της Ρωσίας υποστηρίζοντας την Ουκρανία με χρήματα, όπλα και την παροχή πληροφοριών, σημειώνει ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον μάλλον δεν έχουν υπάρξει ποτέ χειρότερες.

Ερωτηθείς για τα πολεμικά αεροσκάφη F-16, τα οποία η Δύση έχει δεσμευθεί να στείλει στην Ουκρανία, ο Πούτιν εκτίμησε ότι αυτά δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στον πόλεμο.

«Αν προσφέρουν F-16, και μιλάνε για αυτό και φαίνεται ότι εκπαιδεύουν πιλότους, αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση επί του πεδίου», σημείωσε.

«Θα καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν δήλωσε εξάλλου ότι τα F-16 μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Νωρίτερα χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίτρο Κουλέμπα είχε δηλώσει ότι F-16 αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν F-16 στο Κίεβο, ενώ συνασπισμός χωρών έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ομάδα 10 Ουκρανών πιλότων ολοκλήρωσε την αρχική πτητική εκπαίδευση  στα F16 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνάς της έναντι των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.

Μετά την εκπαίδευσή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία περιελάμβανε βασική πτητική εκπαίδευση, σχολή εδάφους και μαθήματα αγγλικής γλώσσας για τη διευκόλυνση της διεθνούς επικοινωνίας, οι πιλότοι αυτοί πρόκειται να προχωρήσουν σε πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση με τη γαλλική πολεμική αεροπορία. Η εξέλιξή τους περιλαμβάνει την εκμάθηση του χειρισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16, ένα κρίσιμο στοιχείο για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος του Συνασπισμού Αεροπορικών Ικανοτήτων, μιας κοινής πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Δανίας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Οι προσπάθειες του συνασπισμού αντανακλούν μια ευρύτερη δέσμευση για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας έναντι της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα