back to top
34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

34.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

Θ. Πλεύρης: Έχουν κάποιο κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή;

Διαβάστε επίσης

Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθήνας και αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Πολιτική Αθήνα» με τον Γιώργο Μελιγγώνη και ενώ ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για το δυστύχημα των Τεμπών, τοποθετήθηκε ως προς τη βασική κατηγορία που διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη, ενώ σχολίασε και τη χθεσινή ομιλία του πρώην Υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

«Υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με το ότι ο κ. Καραμανλής ήθελε να κατέβει βουλευτής για να έχει ασυλία. Αυτό δεν ισχύει. Δεν προστατεύεται ο κ. Καραμανλής από βουλευτική ασυλία διότι το αδίκημα- σε περίπτωση που το έχει διαπράξει- υπάγεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επομένως είτε ήταν είτε δεν ήταν βουλευτής, θα γινόταν υποχρεωτικά ενεργοποίηση αυτού του νόμου. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια θεσμική δικλείδα που υπάρχει σε όλα τα ευρωπαϊκά συντάγματα με διαφορετικό τρόπο», σημείωσε.

«Η Βουλή πρέπει να ασκεί τη δίωξη αλλά όχι να κάνει τον ανακριτή», συμπλήρωσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολιτική εκμετάλλευση» του δυστυχήματος από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Πλεύρης επισήμανε: «Δεν παραιτούμαστε των υποχρεώσεων που μας έχει θέσει το Σύνταγμα. Για να κινηθεί η διαδικασία, πρέπει να σχηματιστεί κατηγορητήριο από 30 βουλευτές και να συζητηθεί στη Βουλή. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές από βουλευτές ούτε η Εισαγγελία έχει τέτοιο αίτημα. Εάν κάποιος διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, ας τα προσκομίσει. Όσο υπάρχει το άρθρο 86, πρέπει να το σεβαστούμε».

 

«Έχουν κάποιο κατηγορητήριο;»

«Ο κ. Καραμανλής θεωρεί και τεκμηριώνει ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Δεν με βρίσκει σύμφωνο το να σχηματίσουμε ένα τυπικό κατηγορητήριο χωρίς να ευσταθεί απλά και μόνο για να το στείλουμε στη δικαιοσύνη. Πρέπει να σεβαστούμε το άρθρο 86. Πρέπει να έχει η Βουλή την πρωτοβουλία να ασκεί τη δίωξη, αλλά όχι αλλά να κάνει ανακριτικές πράξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να προσπεράσουμε το άρθρο 86 και να κάνουμε ένα τυπικό κατηγορητήριο, να γυρίσουμε το φάκελο στη δικαιοσύνη και να πούμε… κάντε εσείς τη δουλειά.

Δεν τους έχουμε ακούσει να λένε για ποινικές ευθύνες του Κώστα Καραμανλή. Έχουν κάτι υπόψιν τους; Έχουν κάποιο κατηγορητήριο; Άρα, μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο. Δεν είναι σε θέση να φτιάξουν κατηγορητήριο, απλά κάνουν πολιτική εκμετάλλευση. Εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία πρέπει η Βουλή να κάνει τη δουλειά της και να πει ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή. Στην προκειμένη περίπτωση, την πολιτική ευθύνη που έχει ο κ. Καραμανλής και επί της οποίας έχει δώσει απαντήσεις, την αναγάγουν σε ποινική ευθύνη. Επομένως, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία δεν πρέπει να μπούμε στη λογική να ασκήσουμε δίωξη».

«Η ΝΔ έχει ακολουθήσει διαχρονικά μια στάση διαχωρισμού πολιτικής και ποινικής ευθύνης»

 

«Φάκελοι στη Βουλή είχαν έρθει και για τον κ. Τόσκα, για την τραγωδία στο Μάτι. Η ΝΔ δεν συγκέντρωσε ποτέ 30 υπογραφές ούτε ζήτησε από κάποιο άλλο κόμμα να το κάνει. Αποδίδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική ευθύνη αλλά δεν διανοηθήκαμε να πούμε ότι για πράξεις και παραλείψεις των οργάνων που επόπτευσε ο ο κ. Τόσκας έχει ποινική ευθύνη ο ίδιος. Η ΝΔ έχει ακολουθήσει διαχρονικά μια στάση διαχωρισμού πολιτικής και ποινικής ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα δώσει όλες τις απαντήσεις που αναμένουν οι πολίτες, με πλήρη σαφήνεια».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα