back to top
24 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 21:00

Διαβάστε επίσης

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. «Η Ευρώπη έγραψε ιστορία» υπογράμμισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ανάρτησή της στο Χ.

«Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες. Θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Για τομή στη διαχείριση του μεταναστευτικού έκανε λόγο -μεταξύ άλλων- ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Ναι» από τις ΗΠΑ στην προμήθεια των μαχητικών αεριοσκαφών F-35 από τη χώρα μας. Το υπ. Εθνικής Άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε σήμερα από τις αρμόδιες αρχές την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής για την αγορά των 20 μαχητικών πέμπτης γενιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος Μαΐου θα μπορεί να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την έναρξη του προγράμματος.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», ξεκαθάρισε ο υπ. Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «αναφέρεται σε θαλάσσια πάρκα γύρω από τις Κυκλάδες» και αυτό, πρόσθεσε, δείχνει «μια αυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων και αιτιάσεων».

«Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά σε κάθε τουρκική θέση που παραβαίνει το διεθνές δίκαιο» εκτίμησε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ο υπ. Εθνικής Άμυνας επισήμανε την ανάγκη αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στην καινοτομία. Αναφερόμενος στη στενή δομή, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι απαιτούνται «μικρότερες μονάδες, αλλά μεγαλύτερος αριθμός μονάδων με πληρότητα της τάξης του 70%, για να κάνουν τη δουλειά τους».

Διέψευσε κατηγορηματικά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τις πληροφορίες ότι η ίδια σε συνάντηση που είχε με συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τους παρέπεμψε για παρηγοριά στην εκκλησία. Μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών πρόσθεσε ότι ο αβάσταχτος πόνος αυτών των ανθρώπων και η δίκαιη οργή τους δικαιολογεί τυχόν παρερμηνείες όσων είπε. «Δεν είμαι απέναντί τους, αλλά μαζί τους», ήταν η χαρακτηριστική της φράση της.

«Όχι δεν τα έχουμε χάσει. Η αντιληπτική μας ικανότητα είναι εξαιρετική και αντιλαμβανόμαστε πολύ περισσότερα από όσα νομίζει η κ. Αδειλίνη», δήλωσε στο ΟΡΕΝ η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού.

Αύξηση των συντάξεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του Τέλους Επιτηδεύματος, μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες και αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, είναι ορισμένα από τα μέτρα ύψους 870 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2025, σύμφωνα με τον υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι ίσος με το 2,1% του ΑΕΠ. Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι αν οι πάροχοι δεν μειώσουν τις προμήθειες στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά στην κατεύθυνση αυτή.

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκου Μηλαπίδη.

Την δεύτερη ομάδα των υποψηφίων για την περιφέρεια Αττικής που συμπεριλαμβάνονται στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε νωρίτερα ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλ. Δημαρχείου στο Περιστέρι. «Οι υποψήφιοί μας θα είναι στην πρώτη γραμμή, και αυτή την Κυριακή 14 Απριλίου αλλά και μετά. Ό,τι και να γίνει, η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της χώρας μας, που είναι και θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει όχι μόνο χώρο για σας, αλλά έχει ανάγκη να μείνετε ενεργοί. Και από μένα, έχετε τον λόγο μου, θα είμαι στο πλευρό σας και την επόμενη μέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης.

Η παρουσίαση των υποψηφίων για το χρίσμα του ευρωβουλευτή ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Το ΠΑΣΟΚ θα είναι 2ο κόμμα, θα έχουμε αυξήσει αισθητά τα ποσοστά μας εκτίμησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στον Alpha. Εγκάλεσε την κυβέρνηση διότι -όπως είπε- η ΝΔ μετά το 41% των εθνικών εκλογών, έχει καβαλήσει το καλάμι και δεν βλέπει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός και έναντι του κ. Κασσελάκη λέγοντας οτι η πολιτική lifestyle είναι δώρο στον κ. Μητσοτάκη.Κάλεσε επίσης τους πολίτες να πουν όχι σε “κόμματα πάρκινγκ” αναφερόμενος στα κόμματα Βελόπουλου ,Λοβέρδου,τα οποία όπως είπε, προτιμά ο πρωθυπουργός διότι τον βολεύουν. Τέλος, καταλόγισε στην κυβέρνηση σταθερή στρατηγική συγκάλυψης σε κάθε σκάνδαλο με φόντο τα Τέμπη και τις υποκλοπές. «Επιμένω στον δικαστικό αγώνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών για να τους πάω φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η ΑΔΑΕ θα εφαρμόσει «κατά γράμμα και κατά κεραία» την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ο κ. Ράμμος χαρακτήρισε «εξαιρετική» την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «είναι στις πιο φωτεινές του στιγμές που ακολουθεί την τελευταία γραμμή της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στα θέματα της προστασίας της ιδιωτικότητας».

Ψήφισμα για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος για τα αυθαίρεται ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. «Με το νομοσχέδιο το υπουργείο επιχειρεί να αφαιρέσει από τους δήμους σοβαρές αρμοδιότητες που αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και τα δίκτυα όμβριων υδάτων στις πόλεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Την επιβολή φόρου τουρισμού κυρίως στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ετοιμάζεται να προτείνει ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Δούκας τόνισε ότι διαπιστώνει πως υπάρχει υπερτουρισμός στην Αθήνα, κάτι που -όπως είπε- δείχνει πολύ πλούτο ο οποίος όμως δεν διαχέεται στην πόλη. Ωστόσο ανέφερε ότι περιμένει τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης και μέσα στο καλοκαίρι θα υποβάλει την πρόταση του.

Στη διεθνή επικαιρότητα: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι «εξετάζει» το αίτημα της Αυστραλίας να σταματήσει η δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, ο οποίος δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, απευθυνόμενη στον Μπάιντεν, η σύζυγος του Ασάνζ έγραψε: «Κάντε το σωστό. Αποσύρετε τις κατηγορίες».

ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος προβλέπεται αύριο στην Αττική. Άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου. -21 βαθμοί η θερμοκρασία στην Τεχνόπολη εδώ στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα