back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Σινεμά Ψ2024: Η ταινία «Shame» στον Κινηματογράφο Τριανόν

Διαβάστε επίσης

Ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνεχίζει για 16η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν με γενικό τίτλο «Ακρότητες».

Η ταινία «Shame» (2011) ξεκινάει με το γυμνό πλάνο του πρωταγωνιστή της Μπράντον (Michael Fassbender) σε πλήρη ακινησία ενώ για αρκετά δευτερόλεπτα ο θεατής αδυνατεί να αντιληφθεί εάν είναι ζωντανός ή νεκρός. Η εισαγωγή προϊδεάζει για το θέμα της ταινίας: ένας επιτυχημένος επαγγελματικά άντρας ο οποίος βιώνει την προσωπική του ζωή ως αποτυχία με συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και αδυναμίας σύναψης στενών σχέσεων με νόημα με τους άλλους που επιχειρεί να αναπληρώσει το δυσαναπλήρωτο αίσθημα κενού μέσα από σεξουαλικές πρακτικές κάθε μορφής στις οποίες επιδίδεται ως εθισμένος: περιστασιακές σχέσεις, επαφές με ιερόδουλες, ψυχαναγκαστικοί αυνανισμοί. Η οικογένεια του αποτελείται από τη δυσλειτουργική αδερφή του Σίσσυ (Carey Mulligan) της οποίας τα ψυχολογικά προβλήματα καθρεφτίζουν και διογκώνουν τα δικά του.

Η ταινία προσεγγίζει τον κόσμο μέσα από την άχρωμη, χωρίς ζωή ναρκισσιστική ματιά του πρωταγωνιστή και ο θεατής συναισθάνεται την ψυχαναγκαστική προσπάθειά του να γεμίσει το επώδυνο κενό του και να απαλύνει τον πόνο του εσωτερικού του τραύματος.

Ο σκηνοθέτης δεν αντιμετωπίζει την παθολογία του πρωταγωνιστή μόνο ως απόρροια του παιδικού του τραύματος αλλά και ως μία αποτύπωση του σύγχρονου μεταμοντέρνου υποκειμένου που είναι παγιδευμένο σε μία ανώριμη κατάσταση εαυτού που αδυνατεί να συνάψει ώριμες σχέσεις ολικού αντικειμένου.

Ο ήρωας αναζητά ακόρεστα άμεση ευχαρίστηση μέσω της χρηστικής αντιμετώπισης των εξωτερικών αντικειμένων τα οποία βιώνει είτε ως σαγηνευτικά και όμορφα είτε ως απειλητικά και επιθετικά καταλήγοντας να εκτεθεί αναπόφευκτα σε πρώιμα άγχη συγχώνευσης και αποχωρισμού και σε συναισθήματα ματαίωσης, οργής και απόγνωσης.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για την ταινία.

Συζητούν οι:

Γεωργία Γεωργοπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια MSc. Επιμελήτρια Α’, Υπεύθυνη Ειδικού Ιατρείου Ψυχοδυναμικής Ψυχοθεραπείας, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός»
– Δρ Ηλίας Βλάχος, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής Επιστ. Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Γραμματέας Κλάδου Τέχνη και Ψυχιατρική-ΕΨΕ

Shame

Ηνωμένο Βασίλειο, 2011, 101’

Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale

Γλώσσα: Αγγλικά

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ώρα έναρξης: 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν

Γενική είσοδος 7€

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/cinema/sinema-ps/

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα