back to top
26.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

26.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

«Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη

Διαβάστε επίσης

«Θα σου πω, γιατί είσαι καλό παιδί και γιατί τα χρόνια περνάνε, κι όταν περνάνε τα χρόνια, τα μυστικά μπετώνουν μέσα σου και ή που τα λες και ξαλαφρώνεις ή που όταν πεθάνεις θα σε θάψουν πενήντα κιλά βαρύτερο» (σ. 58).

Μια γυναίκα θυμάται τη θεία της κι ένα τραγικό ατύχημα. Η Σωτηρία, πολύ πιστή χριστιανή και απόλυτα καταπιεσμένη από το περιβάλλον της, μένει κλεισμένη σ΄ ένα σουπερμάρκετ για ένα ολόκληρο βράδυ. Ο Βασίλης θυμάται την παράνομη σχέση του με μια γυναίκα με τραυματικό παρελθόν. Η Μαρίνα μένει πιστή στον εραστή της, αρνούμενη να δει ότι αυτός την κοροϊδεύει. Η μικρή Χριστίνα βγαίνει να πει τα κάλαντα και πηγαίνει στο σπίτι μιας παλιάς τραγουδίστριας της όπερας, ενώ ένας φοιτητής Ιατρικής θυμάται τον άτυχο Καπερναούμη.

Έξι ιστορίες, έξι διαφορετικά πρόσωπα και φωνές. Η Χαρά Ρόμβη στο πρώτο της βιβλίο ανατρέχει στις δεκαετίες του 1980 και του 1990 για να απεικονίσει τη μικροαστική τάξη, να τη σχολιάσει και να την εξετάσει με ευαισθησία, απλότητα και ειλικρίνεια, αλλά και μια λοξή και καυστική ματιά. Ανησυχίες, προβληματισμοί, τραγικά συμβάντα, προκαταλήψεις και η εμφάνιση του AIDS περνούν μέσα από τις σελίδες των διηγημάτων, από μια πολλά υποσχόμενη συγγραφέα.

«Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Μακάρι οι ψυχές να έμοιαζαν μεταξύ τους όσο μοιάζουν τα σώματα στο εσωτερικό τους. Όποιο σώμα και ν’ ανοίξεις το ίδιο τοπίο βλέπεις. Το σώμα είναι τακτοποιημένο πράγμα. Καρδιά εδώ, πνεύμονες εδώ, νεφρά εκεί, τέλος. Ενώ με την ψυχή δεν βγάζεις άκρη. Ούτε με τη δική σου καλά καλά (σ. 117)».

Η συλλογή διηγημάτων «Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα