back to top
29.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

29.1 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Συναντήσεις Κασσελάκη με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε επίσης ότι αναφέρθηκε «στα διάφορα κοινωνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή».

« Πολλά από τα ζητήματα, όπως είναι τα ζητήματα κόστους διαβίωσης, καθημερινότητας, στέγασης, είναι κοινά μεταξύ των αστικών κέντρων στην Αμερική, στην Ελλάδα. Υπάρχουν λύσεις που έχουν εφαρμοστεί και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και που μπορούν να συμπτυχθούν, με την κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα αποτελεσματικό προοδευτικό πλάνο. Πλάνο το οποίο να μπορεί να αντιπαρατεθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς που και οι ΗΠΑ βιώνουν αυτή τη στιγμή και σίγουρα η Ευρώπη βλέπει να συντελείται με φόντο τις ευρωεκλογές» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχει επαφή το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική, και σίγουρα το προοδευτικό κομμάτι του, με το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς στην Ευρώπη, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να μπορεί να αντιταχθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς ».

Για τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε πως εξήγησε «τη θέση» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαστε 100% υπέρ του θετικού διαλόγου με την Τουρκία», υπενθυμίζοντας ότι τον ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας, δήλωσε: «Η χώρα μας έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς και ο τρόπος με τον οποίο συνεισφέρει στις ευρύτερες γεωπολιτικές ανάγκες, εκτός των συνόρων μας, πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις δυνατότητες μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησα ότι δεν είμαι υπέρ της αποστολής αμυντικού εξοπλισμού σε τρίτες χώρες αλλά υπέρ της παροχής όποιας άλλης ανθρωπιστικής και υποστηρικτικής βοήθειας μπορούμε να προσφέρουμε».

Για την ακύρωση της συνάντησης με τον διευθυντή του American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC) πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που φάνηκε ότι, παρά τις ενστάσεις και τις παροτρύνσεις και της κυβέρνησης εδώ στην Ουάσιγκτον και πολλών κυβερνήσεων στην Ευρώπη, το Ισραήλ δεν έχει τη διάθεση να αποκλιμακώσει την κατάσταση και, αντ’ αυτού, να προμηνύει ότι θα αντιδράσει και θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση, προφανώς είναι στοιχείο που και εγώ το συλλογίστηκα στον χρονισμό της συνάντησης αυτής. Δεν είναι μια συνάντηση που θα έδινε το σωστό μήνυμα αυτή τη στιγμή».

Τέλος, για το Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται «στο επίκεντρο και των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και των ευρω-τουρκικών σχέσεων». «Δεν νοείται ελληνο-τουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό στη βάση της ατζέντας. Παρότρυνα τη γραμματεία εδώ στο Υπουργείο να στηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις στη βάση του Κραν Μοντανά το 2017. Η πρόοδος στο θέμα αυτό είναι σημαντική όχι μόνο για τις ελληνο-τουρκικές ή τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και για τις ίδιες τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Πολύ απλά, δε μπορούμε να συζητάμε για διεύρυνση της συνεργασίας αν δεν υπάρχει έμπρακτη στήριξη στην επίλυση του Κυπριακού» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα