back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ευρωεκλογές: Συναγερμός στην Ευρώπη για την αποτροπή της ρωσικής ανάμιξης

Διαβάστε επίσης

Λιγότερους από δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών στις 6 – 9 Ιουνίου, οι 27 αναζητούν απάντηση στις απόπειρες ανάμιξης της Ρωσίας στην εκλογική διδικασία, μετά τον εντοπισμό, στο Βέλγιο και την Τσεχία  δικτύων επιρροής χρηματοδοτούμενων από τη Μόσχα, που οδήγησε στην έναρξη ερευνών και σε εκκλήσεις για επιβολή κυρώσεων.

«Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, πρέπει να συνεργαζόμαστε πολύ περισσότερο», δήλωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έπειτα από σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Μισέλ έκρινε ότι είναι απαραίτητο να σταλεί «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι η ΕΕ «δεν είναι αφελής» καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, στόχος των οποίων είναι να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να αποδυναμώσουν τη στήριξη των Δυτικών προς την Ουκρανία.

Στα τέλη Μαρτίου η Τσεχία αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της εντόπισαν ρωσικό δίκτυο το οποίο διέδιδε φιλορωσική προπαγάνδα αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του ιστότοπου Voice of Europe.

Ακολούθως το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τις δικές του υπηρεσίες, ευρωβουλευτές «είχαν λάβει χρήματα» προκειμένου να μεταφέρουν το μήνυμα της Ρωσίας. Η βελγική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει έρευνα για τις υποψίες αυτές.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: αυτού του είδους οι απόπειρες είναι απαράδεκτες, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο πριν από την έναρξη της συνόδου χθες.

Σε μέιλ που έστειλαν την Τρίτη προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους τριών βασικών θεσμών της ΕΕ, ο Κρόο και ο Τσέχος ομόλογός του Πετρ Φιάλα ζήτησαν να υιοθετηθεί νέος γύρος ευρωπαϊκών κυρώσεων «για να αντιταχθούμε στις κακόβουλες ενέργειες της Ρωσίας».

«Είναι ξεκάθαρο ότι το ρωσικό καθεστώς προσπαθεί να επηρεάσει τις ευρωεκλογές και να ενισχύσει τον φιλορωσικό λόγο στο επόμενο Κοινοβούλιο», έγραψαν οι δύο ηγέτες.

«Δεν μπορούμε απλώς να επιτρέψουμε στη Ρωσία να μείνει ατιμώρητη έπειτα από μια τόσο κατάφωρη επίθεση εναντίον των θεσμών και των δημοκρατικών αξιών μας», πρόσθεσαν. «Πρέπει να οπλιστούμε εναντίον αυτού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξαν ντε Κρόο και Φιάλα.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο ανακοίνωσε από την περασμένη Παρασκευή τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την υποψία ρωσικής ανάμειξης στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, λέγοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός δικτύου που προσπαθεί να υπονομεύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη φιλορωσικών δικτύων παρέμβασης με δραστηριότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και επίσης εδώ στο Βέλγιο», δήλωσε ο Ντε Κρο, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι οι βελγικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τις τσεχικές αρχές μετά την αποκάλυψη της κοινής επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής. Είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσεγγίστηκαν και τους προσφέρθηκαν χρήματα για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα.

«Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών μας, οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς. Ο στόχος είναι να βοηθήσουν στην εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενισχύσουν μια συγκεκριμένη φιλορωσική αφήγηση σε αυτό το θεσμικό όργανο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο στόχος είναι πολύ σαφής: Μια αποδυναμωμένη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία εξυπηρετεί τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος όσων έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στην έρευνα των βελγικών εισαγγελέων, ο Ντε Κρο σημείωσε ότι «οι πληρωμές σε μετρητά δεν έγιναν στο Βέλγιο, αλλά η παρέμβαση».

Το Κρεμλίνο θέλει να “σπείρει διαιρέσεις” σε όλη την Ευρώπη πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, χρησιμοποιώντας ένα εγχειρίδιο με παλιά και νέα κόλπα γράφουν στο άρθρο – έρευνα για το θέμα ο ‘Αμουντ Τρέβελικ και ο Βόγιετς Τσιέσλα

Οι δυο ερευνητές δημοσιογράφοι μεταφέρουν ένα επεισόδιο από τον πόλεμο της ΕΕ κατά την ρωσική ανάμειξης. Ένα πρωινό του 2022 στο Πανεπιστήμιο του Tromsø στη Νορβηγία καθώς ένας ο 44χρονος άνδρας περπατούσε στο χιονισμένο πεζοδρόμιο αστυνομικοί της μυστικής αστυνομίας της Νορβηγίας πλησίασαν από πίσω ενώ ένα drone που βιντεοσκοπεί τα γεγονότα δείχνει πώς δύο αστυνομικοί, αυξάνοντας ταχύτατα το ρυθμό τους, αρπάζουν τον άνδρα και από τα δύο χέρια, του περνούν χειροπέδες και τον οδηγούν μακριά.

Για τους συναδέλφους του ήταν ο José Assis Giammaria, ένας Βραζιλιάνος ακαδημαϊκός με ειδίκευση στην πολιτική ασφάλειας της Αρκτικής. Στην πραγματικότητα, ήταν ο Mikhail Mikushin, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές ήταν κατάσκοπος της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Ο Μικούσιν παραμένει υπό κράτηση στο Όσλο. Είναι ένας από τους πολλούς κατηγορούμενους ως μυστικοί πράκτορες των Ρωσων που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη. Περίπου 400 κατάσκοποι απελάθηκαν από ευρωπαϊκές πρεσβείες μετά την εισβολή στην Ουκρανία- και οι κυρώσεις έπληξαν χιλιάδες επιχειρήσεις και άτομα που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

Η επιρροή των μυστικών πρακτόρων μπορεί να είναι μικρή, αλλά η ανανεωμένη παρουσία τους είναι ενδεικτική ενός ευρύτερου δικτύου τακτικών πληροφοριών που χρησιμοποιεί πλέον το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία φέρεται να έχει στρατολογήσει ακόμη και ευρωβουλευτές ως “πράκτορες επιρροής”, να έχει χρηματοδοτήσει ακροδεξιές ομάδες, να έχει ενορχηστρώσει αμέτρητες διαδικτυακές εκστρατείες παραπληροφόρησης, καθώς και να έχει επηρεάσει κινήματα κατά των ΛΟΑΤ, τον ακαδημαϊκό κόσμο και την κοινωνία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία προσπαθεί να “σπείρει διαιρέσεις” σε ολόκληρη την Ευρώπη. “Οι ευρωβουλευτές είναι εξοργισμένοι που η Ρωσία έχει βρει τρόπους να παρέχει σημαντική χρηματοδότηση σε πολιτικά κόμματα, πολιτικούς, αξιωματούχους και κινήματα σε αρκετές δημοκρατικές χώρες για να παρεμβαίνει και να αποκτά επιρροή στις δημοκρατικές τους διαδικασίες”.

Ενώ η Ρωσία έχει στοχεύσει και προηγούμενες εκλογές της ΕΕ, οι ανησυχίες για παρεμβάσεις γύρω από την ψηφοφορία του 2024 είναι ιδιαίτερα έντονες. Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις “ευρωπαϊκές εκλογές ως ένα είδος δοκιμαστικού πεδίου για να δει πώς οι στρατηγικές και οι τακτικές της θα λειτουργήσουν στις εκλογές γενικά”, λέει ο Αντον Σεκοβστόκ ουκρανός πολιτικός επιστήμονας με έδρα τη Βιέννη, ο οποίος μελετά τις διασυνδέσεις μεταξύ της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και της Ρωσίας.

“Ο κύριος στόχος τους θα είναι να υπονομεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πολιτική και δημόσια υποστήριξη προς την Ουκρανία. Θα χρησιμοποιήσουν, πιθανότατα, τακτικές τρομοκράτησης… λέγοντας ότι οι άνθρωποι ή οι πολιτικοί που βοηθούν την Ουκρανία σέρνουν τις κοινωνίες σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία”.

Η Γερμανία, ως η σημαντικότερη χώρα για τον αμυντικό αγώνα της Ουκρανίας μαζί με τις ΗΠΑ, αποτελεί στόχο προτεραιότητας για τις υβριδικές επιθέσεις της Ρωσίας, μαζί με τις άλλες δυνάμεις της ΕΕ, τη Γαλλία και την Ιταλία.”Είναι οι οικονομικοί μοχλοί ολόκληρης της ΕΕ”, λέει ο Shekhovtsov. “Και όσον αφορά την πολιτική, είναι οι χώρες με την ισχυρότερη φωνή στην Ένωση”.

Τον Ιανουάριο το ρωσικό ερευνητικό μέσο The Insider ισχυρίστηκε ότι η Λετονή ευρωβουλευτής Τατιάνα Ζντάνοκα εργαζόταν επί χρόνια για την FSB, την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχυρίστηκε ότι αρκετοί μη κατονομαζόμενοι ευρωβουλευτές “εξυπηρετούσαν εν γνώσει τους τα συμφέροντα της Ρωσίας”.Το 2022, ένας πρώην Ούγγρος ευρωβουλευτής φυλακίστηκε για κατασκοπεία στην ΕΕ για λογαριασμό της Ρωσίας.

Το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας, το οποίο έχει σήμερα εννέα ευρωβουλευτές, πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να ξαναρχίσει τη συνεργασία με τη Ρωσία για να διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία. Οι φερόμενοι δεσμοί του με τη Μόσχα εντάθηκαν πρόσφατα, αφού το Der Spiegel και το Insider ανέφεραν ότι ένας βοηθός στελέχους του AfD στο γερμανικό κοινοβούλιο είχε επαφή με έναν συνταγματάρχη της FSB σχετικά με τη λήψη “οικονομικής υποστήριξης” για την αγωγή του κόμματος κατά των όπλων

Οι γαλλικές αρχές από την πλευρά τους διεξάγουν έρευνα κατά του Jean-Luc Schaffhauser, πρώην ακροδεξιού ευρωβουλευτή, με αφορμή ισχυρισμούς ότι ηγήθηκε εκστρατείας για την προώθηση ρωσικών συμφερόντων ενόψει των εκλογών. Ο Schaffhauser έχει μακροχρόνιους δεσμούς με τη Ρωσία και φέρεται να οργάνωσε δύο δάνεια για το κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου ύψους 9,4 εκατομμυρίων ευρώ από ρωσική τράπεζα το 2014.

Ένας άλλος Γάλλος ευρωβουλευτής τέθηκε υπό έλεγχο το 2019, όταν προέκυψε ότι η κόρη του Ντμίτρι Πεσκόφ, του εκπροσώπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο του Aymeric Chauprade.Μια έρευνα του γαλλικού κοινοβουλίου πέρυσι εκτίμησε ότι το κόμμα της Λεπέν είχε λειτουργήσει ως “δίαυλος επικοινωνίας” για τη Ρωσία, η οποία η ίδια “διεξήγαγε μακροχρόνια εκστρατεία παραπληροφόρησης στη χώρα μας”.

Ο αντίκτυπος από τη ρωσική επιρροή στις Βρυξέλλες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος ωστόσο, η διάδοση της παραπληροφόρησης αποτελεί βασικό πεδίο εκλογικής μάχης. Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν πρόσφατα 193 ιστότοπους που διέδιδαν ψευδείς ισχυρισμούς που προωθούσαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εάν κόμματα όπως το AfD και το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), το οποίο έχει επίσης αντιμετωπίσει επικρίσεις για τους θεωρούμενους δεσμούς με τη Ρωσία, επιτύχουν τον Ιούνιο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συζητήσεις ενόψει των εθνικών εκλογών, “ενδεχομένως μετατοπίζοντας τη συζήτηση μακριά” από την υποστήριξη προς την Ουκρανία, εκτίμησε πρόσφατα το German Marshall Fund, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ.

Παρά τις ανησυχίες, ο αντίκτυπος από την ρωσική επιρροή γύρω στις Βρυξέλλες παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος.

Μια σημαντική φιλορωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης αποκαλύφθηκε επίσης στη Γερμανία τον Ιανουάριο. Μια ανάλυση διαπίστωσε ότι περίπου ένα εκατομμύριο tweets στάλθηκαν από 50.000 ψεύτικους λογαριασμούς σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, επικρίνοντας την κυβέρνηση και την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Κατά το έτος μετά την εισβολή, η ρωσική παραπληροφόρηση σχετικά με την ΕΕ και τους συμμάχους της έφτασε σε τουλάχιστον 165 εκατομμύρια ανθρώπους στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έκθεση για την πράξη ψηφιακών υπηρεσιών της ΕΕ.

Αυτό αυξήθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά την άρση των προτύπων ασφαλείας του Twitter. Η Meta αναφέρει ότι έχει δημιουργήσει ειδικές ομάδες στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο Facebook και το Instagram γύρω από τις εκλογές.

Μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου τον περασμένο Δεκέμβριο διαπίστωσε ότι το 78% των Ευρωπαίων αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell έκρουσε τον Ιανουάριο τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις διαδικτυακές παρεμβάσεις: “Δεν είναι μια βόμβα που μπορεί να σας σκοτώσει, αλλά ένα δηλητήριο που μπορεί να αποικίσει το μυαλό σας”.

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέπουμε σε ξένους κακόβουλους παράγοντες να χειραγωγούν τις απόψεις των πολιτών μας και να σπέρνουν τους σπόρους της διαίρεσης και του μίσους στην καρδιά των δημοκρατιών μας”, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Financial Times, υπάρχει πλέον ένα δίκτυο ενώσεων “ρωσοϊταλικής φιλίας”, οι οποίες προωθούν τα πολιτικά αφηγήματα της Ρωσίας σε τοπικό επίπεδο.

Ο Ματέο Σαλβίνι, εν τω μεταξύ, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Λέγκα και τώρα υπουργός υποδομών στην κυβέρνηση Μελόνι, είναι γνωστός θαυμαστής του Πούτιν. Το κόμμα της Λέγκας ανανέωσε μια πενταετή συμφωνία με το κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” του Πούτιν το 2022 για τη διευκόλυνση “της επέκτασης και εμβάθυνσης της πολυμερούς συνεργασίας και της συνεργασίας” μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ρωσικά χρήματα προωθούν επίσης υπερσυντηρητικές ατζέντες. Η HazteOir, μια ριζοσπαστική καθολική οργάνωση στην Ισπανία, και η ομάδα υπεράσπισης CitizenGo, γνωστή για τις αντι-LGBT και αντιφεμινιστικές απόψεις της, φέρεται να έχουν λάβει υποστήριξη από ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο.

Στην Πορτογαλία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις για οργανωμένη επιρροή σε δημόσιους θεσμούς ή πολιτικά κόμματα, αν και το Ίδρυμα Russkiy Mir, το οποίο φαινομενικά προωθεί τον ρωσικό πολιτισμό παγκοσμίως μέσω ενός δικτύου ιδρυμάτων, έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία στη χώρα.

Το κρατικό ίδρυμα, το οποίο επικρίθηκε από την ΕΕ για την προώθηση της “προπαγάνδας υπέρ του Κρεμλίνου και κατά της Ουκρανίας”, λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια κέντρα σπουδών σε τρία πορτογαλικά πανεπιστήμια και συνεργάζεται με διάφορες ΜΚΟ.
Ωστόσο, κατόπιν δημόσιας πίεσης, τα πανεπιστήμια διέκοψαν τους δεσμούς τους με το ίδρυμα πέρυσι.

Παραδείγματα υποτιθέμενης ρωσικής επιρροής υπάρχουν με διάφορες μορφές σε όλη την Ευρώπη. Μια εντυπωσιακή περίπτωση προέκυψε στην Πολωνία τις ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην πόλη Przemyśl, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, οι αρχές συνέλαβαν τον Pablo González, δημοσιογράφο της ισπανικής εφημερίδας Publico. Ο González πιστεύεται ότι είναι άλλος ένας πράκτορας που στάλθηκε στην Ευρώπη από την GRU για να κατασκοπεύσει, μεταξύ άλλων, τη Ζάννα Νέμτσοβα , την κόρη του δολοφονημένου Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσοφ .

Η Νέμτσοβα , συνιδρύτρια του Ιδρύματος Nemtsov, και ο González έγιναν φίλοι και το ίδρυμα τον προσκάλεσε στις εκδηλώσεις του.  Οι Πολωνικές  αρχές ισχυρίζονται ότι όταν απέκτησαν πρόσβαση στις συσκευές του, βρήκαν μηνύματα που περιέγραφαν τις επαφές που είχε κάνει, εκτιμήσεις για τα έξοδά του και πληροφορίες που έστειλε στην GRU. “Νομίζω ότι κατάφερα να σπείρω τους σπόρους της αμφιβολίας μεταξύ των ευρωατλαντιστών”, φέρεται να έγραψε στην GRU για ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχε. Οι πολωνικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τουλάχιστον 35 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν διωχθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία επειδή έδρασαν για λογαριασμό της Ρωσίας, σύμφωνα με έκθεση της Νορβηγικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Αστυνομίας. Έχουν αποκτήσει διάφορες πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές δυνατότητες και τις κρίσιμες υποδομές, καθώς και τις συμμαχικές δραστηριότητες. Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο αντίκτυπος, αν υπάρχει, αυτών των δραστηριοτήτων στις επερχόμενες εκλογές.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν την Παρασκευή 29 Μαρτίου ότι θα απαιτήσουν ταχεία δράση σχετικά με τους ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμειξης και σχεδιάζουν να συζητήσουν το θέμα, φοβούμενες τον αντίκτυπο του σκανδάλου στις επερχόμενες εκλογές της ΕΕ τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση ακολούθησε την έρευνα των τσεχικών αρχών που αποκάλυψε μια  φιλορωσική επιχείρηση επιρροής στην Ευρώπη, στην οποία εμπλέκεται ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβέντσουκ και η ειδησεογραφική Φωνή της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης

Η έρευνα δείχνει ότι η Μόσχα “προσέγγισε ευρωβουλευτές, αλλά και πλήρωσε, για να προωθήσει τη ρωσική προπαγάνδα εδώ”, δήλωσε την Πέμπτη ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο βελγικό κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα “είναι ενήμερη για τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται και εξετάζει τις συγκεκριμένες κατηγορίες”, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Euractiv.

Οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου απαιτούν τώρα να ληφθούν μέτρα για τη θωράκιση του θεσμού και της φήμης του ενόψει των ευρωεκλογών σε δύο μήνες.

Πηγή: Ιnvestigate Europe ,  ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα